zaterdag 22 oktober 2005

Boekenlust uit 1665

Gisteravond om kwart voor zes kreeg ik een telefoontje van boekhandel Broese: de Taschen-uitgave van de Atlas Maior van Joan Blaeu was gearriveerd! Hier heb ik maanden op zitten wachten! Na een snel ontbijt fietste ik vanmorgen vroeg naar de boekhandel om binnen no time weer buiten te staan. Mijn bankpasje was opeens een stukje dunner geworden, maar de fietstassen waren gevuld en met plezier trapte ik de vele kilo's naar huis.
Onderstaande foto's spreken voor zich.
De gigantische afmetingen van het boek (met z'n uitklapbare kaarten) is hieronder goed te zien.Een detail uit de kaart van Nederland.


Naast de atlas der atlassen heb ik ook nog de deze week verschenen 10-delige cassette Ontdekkingsreizigers meegenomen. Een fraaie uitgave, gepubliceerd door een boekhandels-keten die zich tooit met de lelijke naam de boekhandels met *).
De tien gebonden delen bevatten een reeks klassiekers waarvan de meesten in een andere vorm al in mijn bibliotheek staan, maar deze uitgave is zowel fraai vorm gegeven, goedkoop (59,90 Euro, compleet) en in het Nederlands -- en dat is ook wel eens prettig. De delen zijn:
  • Marco Polo - De Wonderen der Oriënt
  • Christoffel Columbus - De ontdekking van Amerika
  • Antonio Pigafetta - Magelhães' reis om de wereld (tijdens de ontdekking van Patagonië tekende Pigafetta o.a. de volgende woorden op uit de woordenschat der Patagoniërs: de oksels: salischin, de penis: scachet, de vagina: isse, de coïtus: iohoi -- da's een mooie hè, iohoi! en zo verder)
  • een monografie van B.J. Slot over Abel Tasman en de ontdekking van Nieuw-Zeeland
  • Henry M. Stanley - Op zoek naar Livingstone
  • Roald Amundsen - De verovering van de Zuidpool
  • Robert Falcon Scott - Scott's laatste expeditie (hier moet je bij huilen)
  • Charles Lindbergh - De brede zee
  • Thor Heyerdahl - De Kon-Tiki expeditie (deze waarschijnlijke charlatan is een vreemde eend in de bijt)
  • Neil Armstrong - Mensen op de maan
Wat een heerlijk weekend ga ik tegemoet!

5 opmerkingen:

Bibliofilos zei

Boekengek, gij doet uw naam eer aan!!!! Maar wat een geweldige aanwinsten, ik ben heeeeeelemaal jaloers potverdorie. Alvast veel plezier gewenst!!!

Anoniem zei

Zeg, wat heb jij geluk dat ik dit weekend moet werken!!!!!
Maar geniet er lekker van!
XXX

Unknown zei

Oh ja, op die set Ontdekkingsreizigers had ik je al willen attenderen. Kreeg er een paar dagen geleden een folder of nieuwsbrief van onder ogen.

Anoniem zei

Ik heb mijn huiswerk gedaan, vanaf Napoleon 4 gelezen, en als ik dat zo zie mag je je morgen wel ziek melden bij je werkgever, want van al die zaken zul je wel hoge koorts hebben!
H

boekengek zei

@ asjeffe: De luxe van je ziek melden bij je werkgever ken ik helaas niet, wat zou het heerlijk zijn! Maar ik vrees dat ik dan niet lang een baan zou houden...