donderdag 21 april 2005

Vee en Dee

Temidden van een ontstellende hoeveelheid kook-, kinder- en kutboeken lagen op de uitverkooptafels bij V&D vandaag weer enkele prachtige titels. Voor 18 eurie 50 werd ik de bezitter van 3 boeken: Paul Theroux' De geschiedenis van een vriendschap, over Theroux' vriendschap (en latere vijandschap) met V.S. Naipaul, en van Diana Souhami's Selkirks eiland, een gewaardeerde studie over Alexander Selkirk, de man die model stond voor Robinson Crusoe en die op het eiland Juan Fernandez strandde. Tot slot --al het goede bestaat uit drieën-- een vreselijk leuk boekje van zeeschrijver Arne Zuidhoek voor mijn schipbreuk-bibliotheekje: Drenkelingendieet. Wat aten de ongelukkigen die schipbreuk leden (of door wie werden de ongelukkigen gegeten)? Met 75 recepten waarin o.a. tips voor de bereiding van ingewanden en vrouwenbenen.

Ik ben mijn leven lang al een fan van Vroom & Dreesmann. Mijn eerste ervaring met dit warenhuis was toen ik elf jaren telde en in het filiaal in Vlaardingen voor het eerste jaar op de middelbare school onder strenge regie van mijn ouders daar mijn uitzet mocht kopen. Prachtige schriften, een pop-agenda, geodriehoek en passer, potloden en gum, alles was er. Ook die stomme winterjas die me, één verdieping hoger, werd aangetrokken.
Utrecht, waar ik resideer, heeft de grootste V&D van Nederland en ik heb er onnoemlijk veel weggesleept. Ook uit de inpandige boekhandel. De catalogus van mijn bibliotheek meldt maar liefst 32 boeken die ik daar kocht - de eerste op 12 december 1983 (Reve Jaarboek, deel 1).
Deze drie boeken van vandaag gaan door naar de slaapkamer, ready to read!

1 opmerking:

Nicoline zei

Ik hou ook van de vee en dee, al is het alleen maar omdat nadat je stad en land bent afgelopen voor een onbenullig iets, en dat dus nergens kunt vinden, ineens weer denkt: waar ben ik nog niet geweest? De vee en dee. EN DAN HEBBEN ZE HET DAAR WEL!!!