vrijdag 15 april 2005

Tips voor boekonderhoud en -reparaties deel 1

Deze week kocht ik ergens een exemplaar van "Ik Weet Het". Dit is een gebonden algemene ééndelige enyclopedie die rond 1960 uitgegeven is door Blue Band - er moeten er nog vele duizenden op Nederlandse zolders staan. Het is een fraai staaltje klantenbinding die je nu niet meer aantreft. 599 pagina's in blauw linnen gebonden, in een kartonnen foudraal. (Slipcase, is de Engelse term). De clou voor Blue Band was dat er gekleurde plaatjes bij hun producten geleverd werden die je dan in het boek moest inplakken. Er zijn zo'n 500 plaatjes verschenen. Ik weet niet hoe lang een gezin van 8 personen moest sparen om het compleet te krijgen, maar het zal ongetwijfeld bijgedragen hebben tot de vorming van stoere jongens, ferme knapen.
Maar goed, op mijn exemplaar zat op de voorkant een lelijke sticker geplakt, een sticker die er al zo'n 25 jaar zat. Je kunt proberen een dergelijk ding met je vingers er af te pulken maar dit gaat zelden goed. (Bij nieuwe boeken uit de boekhandel zal een prijssticker meestal geen probleem zijn omdat men nu minder aggressieve lijm gebruikt, maar er blijven niettemin altijd lijmresten achter. Hierover later meer.)
De beste manier om een sticker van een boek te verwijderen, of deze nu op linnen, leer of papier is geplakt, is met behulp van een föhn. Zet de föhn op de laagste stand en begin vanaf een afstand van ca. 25 cm de sticker te verwarmen onder een hoek van 30 graden. Test met je vingers hoe warm het wordt; te warm mag niet. Te koud: houd de föhn iets dichterbij, misschien 15-20 cm. Veel stickers beginnen nu vanaf de plek waar de hete lucht komt om te krullen. Als dat niet gebeurt mag je een beetje helpen: voorzichtig met je vingernagel een beginnetje maken. Probeer het maar eens uit. Als de sticker warm genoeg is zal de lijm makkelijk loslaten en kun je hem in zijn geheel er van af trekken. Probeer de warmte zoveel mogelijk zelf te laten doen. Lijmresten op linnen kun je verwijderen met een normale zachte vlakgum of beter nog een zogeheten snotje. Een snotje is een ca. 5 mm dik ruw gevormd rubber lapje dat te koop is in goede kantoorboekhandels en winkels voor kunstenaarsbenodigdheden. Hiermee schuur je als het ware oneffenheden van papier. Een onmisbaar instrument voor elke boekengek!! Wel voorzichtig gebruiken, maar dat geldt voor alles wat je met boeken doet: behandel ze met liefde!
Over het verwijderen van lijmresten en andere gebruikssporen op papieren omslagen een andere keer.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

He bah...........een snotje is voor mij iets heel anders, maar ziet er ook uit als rubber. Brrrrrr!!!!! Gekke benaming hoor!!!! X

Anoniem zei

Wat een geweldige tip! Ik heb pas al een paar boeken de nodige schade toegebracht bij het verwijderen van de stickers. Ga het de volgende keer zeker eens met een fohn proberen.