donderdag 14 april 2005

17 kilo jeugd-nostalgie

Maandag de 11e zat ik een beetje te browsen op Marktplaats.nl in de rubriek Encyclopedieën en Naslagwerken, toen mijn aandacht getrokken werd door een advertentie waarin iemand 27 delen van De Wereld der Wetenschap aanbood.
In 1966 werd dit veeldelige werk wereldwijd gepubliceerd en het was zeer populair. Ook mijn oudere broers bezaten een aantal delen en ik las, als 10- of 11-jarig jongetje, deze boeken op zaterdagmorgen in bed. Mijn oudere broers mochten uitslapen en ik was al vroeg wakker - een gewoonte die ik tot de dag van vandaag heb behouden. Gefascineerd door de prachtige kleurentekeningen, van raketten tot dinosaurussen, scheikundige proeven en schuivende continenten, bouwde ik aan mijn eigen wereld der wetenschap. (Het moge de lezers van deze blog dan ook niet verbazen dat een van mijn bijnamen op school luidde: professor tweeduizend graden onder nul. Kom daar nu maar eens om bij die jochies op het vmbo, daar is het kutkankerlijer, gore flikker en het ik zal je moeder neuken niet van de lucht -- maar dit terzijde.)

Tot voor kort had de bibliotheca Suavis Insula Liber 5 delen in huis, ruggen verbleekt, stofomslagen verdwenen, en ergens in een derderangs afdelinkje op de onderste plank gehuisvest. Ofschoon veel Marktplaats transacties bij mij tot nu toe onbevredigend verliepen (verkopers reageerden niet of waren brutaal) liep dit zaakje als een tiet. En na twee dagen werden de 27 delen in een kratje op mijn werk bezorgd en overhandigde ik 60 euro's aan de brenger.


Nog 22 delen te lezen, door te bladeren, momenten te herinneren uit 1970, te ervaren dat zo vreselijk veel uit de wetenschap van toen nu achterhaald is, maar ook nog zo veel dat overeind staat en de basis vormt van het zijn in 2005. (Oeps, wat filosofisch.)
Eén probleemje blijft: dat er weer ruimte gevonden moet worden om deze 56 cm op een boekenplank te plaatsen. Maar ach, ik heb voor hetere vuren gestaan...

P.S.: weet iemand uit hoeveel delen deze serie bestaat? Ik ben tot nu toe niet meer dan 27 tegen gekomen in advertenties op het Internet en meen dan ook het compleet te hebben, maar...?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

De serie "Wereld der wetenschap" bestaat in totaal uit 30 delen.

De hele 30-delige-serie is verdeeld over 6 groepen, waarin de volgende boeken zijn opgenomen:

De wereld der biologie
- Het plantenrijk
- Het leven der gewervelde dieren
- Het leven der ongewervelde dieren
- Grondslagen der menskunde
- Biologisch evenwicht
- De ontwikkeling en voortplanting


Wereld der wetenschap
- De geschiedenis der wetenschap
- Aan de grenzen der wetenschap


De wereld der natuurkunde
- De toepassing der elektriciteit
- De macht van het getal
- Het onzichtbare spectrum
- De leer der beweging
- De oerkracht in het atoom
- De lichtstralen
- De rusteloze materie
- Draadloze energie
- De bliksem aan banden


De wereld der scheikunde
- Scheikunde in de praktijk
- De fundamentele bouwstenen
- De reuzenmoleculen
- De elementen en hun rangschikking


Het heelal waarin wij leven
- Zee en atmosfeer
- Het aanzien van onze aarde
- De ontwikkeling der aarde
- Het oneindig heelal


De wereld der techniek
- De auto
- Het inventieve brein
- Mens en industrie
- De mens bouwt zijn wereld
- De metalen en hun bewerking

boekengek zei

Geweldig, zo'n reactie na 2,5 jaar! Moet gegoogled zijn. Afijn, dan weet ik nu dat ik nog 3 delen mis en dat is lastig, want dan moet ik op zoek naar de ontbrekende delen! Bedankt, anoniem! ;-)

VAN BELLE Jean Marc zei

Laat mij weten welke boeken u te kort heeft. Ik zoek namelijk meerdere exemplaren van deze reeks, omdat de leermethodie uit deze boeken zeer goed is (ook al staan daar nu wel wat zaken in die onjuist gebleken zijn).

Ik zou op termijn drie zo'n reeksen willen want ik heb drie kinderen. Ik heb al wat dubbels en mijn eigen reeks is al goed 'misbruikt', maar dat is dan ook degene die ik gebruik 'voor het slapen gaan' (slapen gegarandeerd met dit soort prachtige maar zeer vermoeiende lectuur).

Proficiat voor je repliek hier.

boekengek zei

@ Van Belle:
De drie delen die ik mis zijn:
- het leven der gewervelde dieren
- de toepassing der elektriciteit
- de auto.
Vijf delen heb ik zelf dubbel:
- de ontwikkeling der aarde
- de mens bouwt zijn wereld
- de leer der beweging
- de rusteloze materie
- het oneindige heelal.
Mijn mail is boekengek at persis.nl

Joa zei

Hoera!

Eindelijk een volledige opsomming van de titels in de serie. Binnenkort heb ik hem
dus na 20 jaar af en toe een deel vinden eindelijk compleet!

:-)