zondag 6 februari 2011

Ronald Reagan 100ste geboortedag

Vandaag, zondag 6 februari 2011, is de honderdste geboortedag van Ronald Reagan. Slechts weinigen in Nederland zal het interesseren. Maar ik als fan sta er bij stil.

Ronald Reagan was (en is nog steeds) een immens populaire president in de Verenigde Staten. In het buitenland wordt dat vaak anders gezien, maar ik wou de politiek er buiten laten.
Ronald Reagan was een van de liefste en aardigste wereldleiders die ooit op aarde heeft rond gelopen. De mooiste getuigenissen daarvan vormen de briefjes die RR aan zijn vrouw Nancy -- zij leeft nog -- schreef. Lange liefdesbrieven maar ook veel kattebelletjes, vaak met tekeningetjes geïllustreerd. Een aantal van deze brieven is gepubliceerd in het boek I Love You, Ronnie. Hier een paar bladzijden uit lezen als je verdrietig bent en de miserie verdwijnt op slag!
Vanwege het copyright kan ik er helaas geen uitgebreide voorbeelden van laten zien, maar ik hoop dat onderstaand kaartje nog onder het citaatrecht valt:


"Look what happens when I'm without you. Your Roommate."

In maart 2008 kocht ik in de webshop van het Ronald Reagan Museum een 43 cm hoge gebronsde buste van mijn American hero. Voor onderstaande foto heb ik heb van zijn gebruikelijke plek gehaald.


Waarschijnlijk wordt de 100ste geboortedag van Barack Obama in 2061 nog wel gevierd. In hetzelfde jaar, een paar weken later, valt ook mijn 100ste geboortedag, maar of dat nog ergens herdacht of gevierd zal worden.... Ik zou zeggen: hou mijn blog maar scherp in de gaten tegen die tijd!

P.S.: Het weekblad Elsevier heeft een prachtige special (een paperback van 102 pagina's) over RR gemaakt, die op dit moment in de tijdschriftenkiosk ligt voor € 8,95. Ook hier online te bestellen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Boekengek,

Wat een leuk stuk, wij delen dezelfde interesse voor Amerikaanse presidenten. Ronald Reagan wist de USSR met een laatse wapenwedloop en z'n vileine humor op de knieen te krijgen, alleen al daarvoor is het inderdaad een historische president.

Ik bezit zelf ook diverse presidentiële memorabilia, met name van Lyndon Johnson wiens presidentschap naar mijn mening eveneens historisch was.

Pronkstuk is één van de pennen waarmee LBJ de Immigration & Nationality Act van 1965 tekende. Die wet introduceerde het Green-Card systeem en veranderde de demografische opbouw van de VS fundamenteel.
Daarnaast bezit ik (al dan niet facsimile) gesigneerde boeken/brieven/foto's van Robert Kennedy, Dwight Eisenhower, Harry Truman en LBJ.

Aangezien gesigneerde boeken blijkbaar een expertise is voor jou vroeg ik me af of je wellicht me wellicht kunt vertellen welke antiquariaten of beurzen in nederland hierin zijn gepecialiseerd.

Vriendelijke groet,

Jos Boerties

Haarlem

boekengek zei

Hallo Jos, leuk te lezen: nog een presidenten-liefhebber! Ik zou het leuk vinden als je contact met me opneemt via mail: boekengek at persis punt nl

(en ja, ik heb een gesigneerd exemplaar van The Vantage Point van LBJ...)

Koen zei

Hallo Martin,

Ik ben de laatste tijd wat (auto)biografieën aan het verzamelen van wat wereldleiders (Bush jr en sr, Blair, Clinton, Thatcher etc). Weet jij of Reagan een goede (auto)biografie heeft?