woensdag 6 januari 2010

Jaaroverzicht 2009

De griep is voorbij (een naar hoestje is blijven hangen) dus het is tijd voor het traditionele jaaroverzicht. Aan iedereen die aardige woorden stuurde tijdens mijn ziekte: hartelijk dank, het was echt fijn om deze steun te ontvangen!

Tweeduizendennegen was een tamelijk belabberd boekenjaar, in die zin dat ik véél minder boeken kocht dan voorgaande jaren. De reden is duidelijk: als kleine zelfstandige had ik flink te kampen met verminderde omzet en dan kun je natuurlijk niet je normale uitgavenpatroon handhaven. Aanhalen dus, die broekriem! Maar ik mag uiteraard niet mopperen: 217 prachtige boeken vonden toch hun weg naar mijn huis, waaronder echte pareltjes.Vergeleken met de vijf voorgaande jaren is het aantal van 217 erg laag te noemen, wat duidelijk blijkt uit bovenstaande grafiek. Vorig jaar waren het er nog 549, nu minder dan de helft. In de grafiek hieronder kun je zien hoe de 217 over de twaalf maanden verdeeld zijn.Juni was een uitschieter vanwege de Zwolse boekenmarkt, het best bewaarde inkoop-geheim van Nederland. En in september heb ik geprofiteerd van de lage koers van de dollar en het britse pond en veel gekocht bij respectievelijk amazon.com en amazon.co.uk.

Wanneer ik echter kijk naar wat ik in euro's heb uitgegeven aan boeken dan houdt dit geen gelijke tred met het aantal boeken. Met andere woorden: ik gaf in 2009 per boek méér uit dan in 2008. Het gemiddelde werd verstoord door een paar grote uitgaven.

Duurste boek van 2009 was Moonfire (uitgeverij Taschen) met een prijskaartje van € 750.
Daarnaast hakten de gesigneerde Audicity of Hope van Barack Obama en de gesigneerde autobiografie van Ronald Reagan My Life er ook flink in. Evenals The Memoirs of Richard Nixon (gesigneerd) en The Vantage Point: Perspectives Of The Presidency 1963-1959 van voormalig president Lyndon B. Johnson (gesigneerd). De tien duurste boeken van 2009 kostten bij elkaar € 3428, terwijl de tien duurste van 2008 samen € 2210 kostten (waarbij ik het dagboek van Samuel Pepys niet heb meegeteld, dat uit 11 delen bestaat).
Hier staat tegenover dat ik 15 boeken voor niks kreeg en maar liefst 72 boeken 10 Euro of minder per stuk kostten.

Zwaartepunt in aanschaf in 2009 (naast de gesigneerde presidenten) was verder de reeks Privé-domein (20 delen aangeschaft).

Verdeeld over het soort boek is dit het resultaat van 2009:
non-fictie: 99 titels (45,6%)
fictie: 76 titels (35,0%)
autobiografieën: 23 titels (10,6%)
overige boeken: 19 titels (8,8%)

Een andere trend van het afgelopen jaar was dat ik meer boeken ben gaan verkopen. Via bol.com en boekwinkeltjes.nl heb ik enkele tientallen boeken verkocht.

Ik las in 2009 een 60-tal boeken, zie overzicht gelezen boeken 2009

2010 is uitstekend begonnen. Aangezien ik nog ziek was (en trouwens toch niet geïnteresseerd ben in Oud & Nieuw gedoe) ben ik oudejaarsavond gewoon om tien uur naar bed gegaan. Om 5 uur 's ochtends op nieuwjaarsdag was ik fris wakker en begon ik aan De Vernedering van Philip Roth. Terwijl heel Nederland nog ronkend met een zware kater in bed lag las ik deze novelle binnen twee uur uit en ik vind het echt een aanrader. Laat je niet weerhouden door de negatieve kritieken over dit boek van Pieter Steinz en consorten.
Intussen heb ik nog 2 boeken gelezen en dat terwijl januari nog maar 6 dagen oud is.

Met een knipoog naar Pim Fortuyn zeg ik over 2010: "Ik heb er zin an!"

1 opmerking:

Gerben zei

Heerlijk, dit soort jaaroverzichten! Het geeft een mooi beeld van de ontwikkeling van een bibliotheek. Persoonlijk vind ik 217 boeken toch nog een flink aantal, maar dat hangt natuurlijk helemaal van je referentie af. Zelf heb ik dit jaar maar 131 boeken aan mijn bibliotheek toegevoegd. (statistieken op: www.gerbenhofstra.nl)
Roth heb ik tot nogtoe steeds laten liggen... misschien toch maar meenemen volgende keer...

Groet, Gerben