woensdag 16 september 2009

Prinsjesdag en St. Kilda

Iedere zes jaar valt mijn verjaardag op Prinsjesdag. Als republikein met warme gevoelens voor ZKH Willem Alexander en diens bevallige vrouw Maxima Zorregieta zegt het Haagse vertoon met de gouden koets mij weinig, maar wanneer mijn verjaardag op Prinsjesdag valt, zoals dit jaar, dan voel ik mezelf een prins. Een Boekenprins dus, en prinsen krijgen mooie cadeautjes. Gezien de financiële crisis moest ik dit jaar wat zuunigjes aan doen, maar ik heb mezelf toch een vorstelijk pakketje boeken cadeau weten te doen.

Bij amazon.co.uk, de Britse variant van Amazon, heb ik vier boeken en een fraaie geografische kaart van St. Kilda besteld plus een boek over alle Schotse eilanden (en dat zijn er veel, héél veel). Het laatste is nog niet gearriveerd, de rest wel.

 
(St. Kilda. foto: M.J. Richardson)
St. Kilda ligt ongeveer 140 buiten de kust van Schotland en is daarmee het meest veraf gelegen eiland van het Britse vasteland. Het is duizenden jaren lang bewoond geweest, tot aan 1930, toen de laatste 36 bewoners het eiland verlieten. Sindsdien is er een militaire basis gevestigd en worden de archeologische resten van de enige straat op het eiland zorgvuldig gerestaureerd. Het eiland staat sinds 1986 op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Boudewijn Büch was eveneens hevig gefascineerd door St. Kilda, zie bij voorbeeld het hoofdstuk dat hij in zijn boek Eilanden (2e editie, 1991) aan het eiland wijdde. Het hoofdstuk begint met de Büchiaanse zin "Eilandbewoners zijn altijd de klos." Iets dat zeker op gaat voor de -- schitterende -- eilandengroep St. Kilda.
Büch:
St. Kilda is nooit tegen de draad in geweest. Toch hielden twee schrijvers zich tamelijk recent met St. Kilda bezig, tientallen jaren nadat het lot over het eiland voltrokken was. 
Droeve, mooie boeken: Tom Steel The life and death of St. Kilda (1965) en Charles Maclean Island on the edge of the world (1972) over waar Groot-Brittannië klein in kan zijn.
Uiteraard moest ik na BB's aanbeveling in ieder geval deze genoemde boeken aanschaffen.
Hier is wat ik kocht:

Het eiland St. Kilda en haar geschiedenis zal me de komende maanden wanneer de bladeren gaan vallen en de temperatuur weer daalt, vergezellen tijdens mijn dagelijkse treinreizen.
Ik heb opeens zin in de herfst en de winter!

7 opmerkingen:

Sander zei

Leuk stukje! Heb jij toevallig ooit de tijd genomen om alle titels uit de eilanden-reeks van Boudewijn buch in kaart te brengen?

De herfst en de winter waren voor mij de seizoenen waarbij ik antiquariaten ging bezoeken. Zoeken in kasten vol boeken met alleen een oude gaskachel als hittebron, terwijl Aeolus, Thor en alle andere weergoden buiten hun best deden elkaar te overtreffen.

Léon zei

Ik heb al jaren een connectie met de Schotse eilanden. Ik weet precies welk boek je bedoeld over alle Schotse eilanden. Ik had het zelf al jaren geleden aangeschaft maar kwam tevens in het bezit van een exemplaar uit de bibliotheek van Boudenwijn Büch. (hij had trouwens meerdere exemplaren, heb ik gezien tijdens kijkdagen bij Bubb Kuyper)

Ook de boekjes die je over st. Kilda hebt gekocht komen mij bekend voor. De meeste heb ik ook in bezit. Pas op want voor je het weet sla je aan het verzamelen van boeken over alle Schotse eilanden. En dat zijn er heel wat.

Anoniem zei

JIJ en ZIN IN DE HERFST EN WINTER????
Klinkt zeer uitzonderlijk voor jou...heb je de Mexicaansegriep?? hihihi. Geniet er maar lekker van.

Groetjes P.

Edwin zei

Bijzonder lezenswaardige titels inderdaad. Ook leuk zijn de postzegels van St.Kilda.

Je kunt St.Kilda wat eenvoudiger bezoeken tegenwoordig; er is een regelmatige (life-)boatverbinding. Is wel errug duur.

Tip: 'Zeezicht' van Adam Nicholson, over de Schotse Shiant-eilandjes.

boekengek zei

@ Sander
Titels.... die moeite heb ik me inderdaad (voorjaar 2007) genomen. Van Eenzaam en Eilanden (2e editie) heb ik alle boektitels in een spreadsheet opgenomen, bij elkaar zijn het er zo'n 450. Het project wordt ooit vervolgd! Medewerkers zijn trouwens welkom.

@ Léon
St. Kilda is een verzamelgebied op zich, geen wonder dat BB hier gek van werd! Het Schotse eilandenboek dat ik bestelde is "The Scottish Islands: The Bestselling Guide to Every Scottish Island" Is dat die van jou? Gefeliciteerd dan!

@P.
Ik moet de komende herfst en winter een radicaal nieuwe benadering verzinnen om te ontsnappen aan mijn -inderdaad- reguliere winterdepressie. Boeken lezen over oorden die vele malen méér onherbergzaam zijn als Nederland (lees: Schotse eilanden) kunnen daarbij een handje helpen!

@Edwin:
Postzegels van St. Kilda??? Die wil ik hebbuh!
Het boek Zeezicht van Adam Nicholson heb ik al een tijdje in huis maar ik kwam niet door de eerste xx pagina's. 'k Zal het nog eens proberen.

Bas zei

Ik weet ook nog een project: De virtuele Bibliotheca Didina et Pinquina.
Als basis de boeken genoemd in de catalogus van Bubb Kuyper, aangevuld met alle niet apart genoemde boektitels die bij de lots zaten en de titels uit de (vele) bananen dozen.
Met hulp van alle Büch verzamelaars moet je toch een eind komen, naar de 100.000 ....

Robert Koopman zei

Winterdepressie?

Plak behang met een foto van een tropisch eiland tegen de muur in je bibliotheek, zand op vloer en fel licht installeren, muziekje van zee- en palmengeruis opzetten en de zon schijnt in je hoofd :-)