zondag 5 juli 2009

Het boek van kleine Alice

Op een zonnige dag (4 juli) in 1862 gingen Charles Lutwidge Dodgson en Robinson Duckworth samen roeien op de rivier Thames. In de roeiboot bevonden zich ook drie zusjes: Lorina Charlotte Liddell, 13 jaar oud; Alice Pleasance van 10 (op de foto rechts 7 jaar oud) en Edith Mary, van 8 jaar. De Liddell's waren de dochters van een bevriend stel.
Charles Dodgsen, een grappige vent die op dat moment 30 jaar oud was, vertelde de meisjes een fantasievol verhaal over ene Alice die vreemde avonturen meemaakt als ze, meegelokt door een konijn, onder de grond in een bizarre wereld verzeild raakt.

Kleine Alice vind het verhaal zo leuk dat ze Dodgson, die we nu beter kennen onder zijn pseudoniem Lewis Carroll, vraagt het voor haar op te schrijven. Het duurt meer dan twee jaar voor het zover is, maar dan, op 26 november 1864 krijgt Alice het als vroeg uitgevallen kerstkado door Carroll overhandigd. Het is een klein, 90 pagina's tellend handgeschreven boek, gebonden in donker marrokijn, en voorzien van 37 tekeningen -- oplage 1.

Intussen was Lewis al bezig het verhaal uit te breiden en het verscheen onder de titel Alice's Adventures in Wonderland in 1865 voor het eerst in druk. Het werd een instant mega-succes.
De echte Alice heeft het voor haar geschreven boek haar hele leven als een schat bewaard, tot 1928. Ze was toen 75 jaar oud, weduwe geworden en erg armlastig. Ze bracht het boek naar Sotheby's waar het voor 15.000 pond (ik schat omgerekend naar prijzen van nu zo'n € 75.000) verkocht werd aan de bekende Amerikaanse antiquaar Rosenbach. Deze verkocht het weer aan een rijke verzamelaar, Eldrigde Johson. Toen laatstgenoemde in 1946 stierf en zijn bezit geveild werd, kocht Rosenbach het boek terug, dit keer voor $ 50.000. Een groepje bibliofielen rond Rosenbach kwam tot het plan dat het manuscript van Alice eigenlijk terug behoorde in Alice's vaderland. En dat gebeurde. De bibliothecaris van de Library of Congress nam het kleinood mee in zijn bagage, monsterde aan op de Queen Elizabeth en bracht het naar Londen waar het als dank voor het weghouden van Hitler bij Amerika aan het Engelse volk werd geschonken. Als manuscript nr. 46700 rust het sindsdien in de British Library. Alice Liddell stierf op 16 november 1934.


Eind vorig jaar maakte The Folio Society er een prachtige facsimile-editie van. Sinds woensdag heb ik daar een exemplaar van. Alice's boek is nauwkeurig gereproduceerd op ware grootte en gebonden in Nigeriaans geitenleer, goud-op-snee, en in een fraaie doos gevat, samen met een begeleidend boekje geschreven door Sally Brown, curator van de afdeling moderne literaire manuscripten van de British Library. De oplage bestaat uit 3950 met de hand genummerde exemplaren.

Ik vind het één van de leukste boeken die ik bezit en heb al veel plezier beleefd aan het uitzoeken van het verhaal er om heen.

P.S: Als je ook een exemplaar wilt en geen lid bent van de Folio Society kan ik er een voor je bestellen. Het kost rond de honderd Euro, plus de kosten van aangetekende verzending binnen Nederland.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie uitgave zeg. Heb je het dagboek van Pepys ook via The Folio Society besteld soms? Daar zit ik ook al een tijd likkebaardend naar te kijken. Nog even doorsparen...

Robert Koopman zei

Ik ben eerlijk gezegd een beetje verbaasd over de prijs.
Waarom is het zo goedkoop?
Het is tenslotte een waar kunstwerk geworden?

Cees van Raak zei

Goedkoop? In 1985 verscheen al een facsimile-uitgave van de allereerste Alice, hard cover met forweword en introduction en met natuurlijk de tekeningen van Dodgson himself, tegelijkertijd in Engeland, U.S.A. en Canada. Ik bezit de Canadese uitgave. Prijs: zo'n 15 euro.

boekengek zei

@ Cees: dat klopt wel. Meer nog: het is public domain en je kunt het hele boek op Internet vinden, bijvoorbeeld hier: http://www.alice-in-wonderland.net/alice2c.html

Voor deze uitgave is het origineel met de techniek en kwaliteit van 2008 opnieuw gefotografeerd in de British Library. En daarnaast natuurlijk prachtig in leer gebonden etc. Met goedkoop bedoel ik de vorm, niet de inhoud, en die is formidabel!