zaterdag 18 juli 2009

Een jeugdzonde

Naar aanleiding van het schietincident gisteren in De Tour -- renner Oscar Freire werd met een windbuks (of luchtbuks) beschoten -- welde vanuit de diepste krochten van mijn geheugen opeens een herinnering op aan een vreselijke zonde die ik in mijn jeugd heb begaan. Die ga ik nu opbiechten.

Rond 1975 deelde ik korte tijd de zolder van het ouderlijk huis met één van mijn broers. Deze vier jaar oudere broer was nogal een ruig buitenmens en had bepaald andere interesses dan ik. Nadat hij het huis uit was gegaan om te studeren en ik de zolder voor mij alleen had vond ik ergens achter de schotten van het schuin aflopende dak een windbuks. Interessant!
Van mijn zakgeld kocht ik een doosje met kogeltjes. (Ik weet echt niet meer waar of hoe. Blijkbaar kon een 14-jarige daar toen gewoon aankomen.) Op een dag dat ik alleen thuis was zette ik een plaat (van nota bene zachtboard!) tegen de ouderlijke boekenkast die op de zolder van ons huis één van de wanden bedekte, laadde de buks en schoot op de plaat. Verdorie, daar zat niet veel kracht achter zeg. Dat leek helemaal niet op de geweerschoten die ik van televisie kende!
Ik oefende nog wat, maakte het wapen schoon en schoot weer. En weer. Waar bleven die afgevuurde kogeltjes toch? Ik kon ze nergens in het zachtboard vinden. Zó erg kon ik er (mijn slechte gezichtsvermogen is algemeen bekend) vanaf 5 meter afstand toch niet naast zitten?

Inderdaad. Niks naast. Ik had er dwars doorheen geschoten, recht op de ruggen van de boeken!
Ik, ik heb op boeken geschoten! Op boeken! Boeken!

Bezit en gebruik van een luchtbuks is niet strafbaar in Nederland, maar ach, wat moet ik hier nog aan toevoegen. U begrijpt het wel.
Wanneer mijn tijd gekomen is (circa 2061) en ik bij Petrus aan de hemelpoort sta, in de hoop de hemelse bibliotheek te betreden waarin alle boeken die ooit zijn uitgegeven verzameld zijn, zal deze jeugdzonde mij dan vergeven worden?

Ik knijp 'm behoorlijk. Is er een wellicht een theologisch onderlegde lezer die mij raad en gemoedsrust in dezen kan verschaffen? Please?

6 opmerkingen:

Robert Koopman zei

Petrus zal je wel toelaten mits één van die boeken natuurlijk niet de Bijbel was die getroffen werd :-)

Anoniem zei

Als het dan ook maar niet "De God Denkbaar / Denkbaar de God" van Willem Frederik Hermans, uit 1956 is!

boekengek zei

@ Robèrt: De bijbels stonden beneden gelukkig
@ henkf: ha ha, nee, die 'vuiligheid' kwam ons gereformeerde gezin niet binnen!

Anoniem zei

Was het dat, is hij verdwenen??
Ter ziele gegaan aan het geldgewin het kapitaal???
Het vervolg spoedig boekengek weg of???

Rino Feys zei

Dag Boekengek. Prettige kennismaking met je blog! Wat 'Een Jeugdzonde' betreft, mijn inziens zijn er verzachtende omstandigheden. Wat denk je bvb van 'onvrijwillige papierslag'?

Jual Senapan Angin PCP zei

Dag Boekengek. Prettige kennismaking met je blog!