donderdag 30 april 2009

Koninginnedag

Voor mij is Koninginnedag altijd een dag om te naar uit te kijken. En wel hierom: het is een vrije dag, zomaar kado!
Een dag om lekker te rommelen in mijn biep. Om planken af te stoffen, boeken te hergroeperen, nieuwe dingen te bedenken om mijn boekenbezit nog perfecter te organiseren en zo verder.

De "eenling" of "zonderling", die "door waanzin gedreven", tot de daad kwam die we inmiddels allemaal op TV of internet hebben gezien, heeft me net als iedereen geschokt: dat je zó verblind recht op mensen in kunt rijden is inderdaad onvoorstelbaar.

Maar wat me bijzonder opvalt en eigenlijk buitengewoon irriteert in de mediaverslaggeving is het feit dat de dader consequent wordt voorgesteld als een "eenling" of "zonderling" omdat het iemand was die weinig contact had met andere mensen uit zijn omgeving.
En dan vraag ik me af: wat is daar überhaupt mis mee? Is het feit dat je niet houdt van barbekjoewen met je (schoon)familie of buren raar? Dat je liever alleen bent dan samen? En dat je geen partner en/of kinderen hebt, maakt je dat dan meteen tot een suspect person bij de inlichtingendiensten? Als Karst T. in een nieuwbouwwijk gewoond had, bij voorbeeld met een vrouw en een kind, hoe zouden de kranten er dan wel over geschreven hebben?

Aan welke voorwaarden moet ik eigenlijk voldoen om te worden geaccepteerd door de samenleving? Ik hou namelijk niet zo van barbeknoeien, ik ga feestjes en andere bijeenkomsten met (veel) mensen uit de weg om me daarentegen met overgave te storten op prachtige boeken.... Dat is niet alleen genieten, maar ook nog leerzaam en goed voor je geest.

2 opmerkingen:

von Hirschhorn zei

Het is wat de 'lyric' uit 'The Wall' van Pink Floyd zo beeldend verbeelde.
"You will be sentenced to your pears, tear down the wall."
Wat een meerderheid van zichzelf niet vermag, zo zal de mindere worden herschapen. Vooralsnog alleen in woord, maar wee als de daad erbij wordt gevoegd.

Gerbie zei

De eenling zal altijd, ongeacht de reden waarom hij als eenling gezien wordt (hoeft niet zelfverkozen te zijn immers), door de meerderheid buitengesloten zijn. Dat impliceert zijn status. Of je daarom meteen gevaarlijk bent, is een geheel andere vraag.

Wat ik me wel kan voorstellen is, dat mocht ik bij een AIVD oid werken, ik niet zo snel een Volkert van der G. zou volgen (vrouw, kind), als wel Karst T. Dat wil niet zeggen dat het terecht is, het lijkt me alleen erg moeilijk om iemand op basis van gedragsprofielen te moeten deduceren.

Daarom zal een buitenstaander makkelijker in deze richting geduwd worden, zelfs als hij/zij daar zelf nog niet eens over nagedacht, laat staan overwogen.