zondag 8 maart 2009

Lezen over boeken in tijdschriften

Boeken verzamelen is een serieuze zaak. En net zoals de vogelaar het kijken naar vogels verrijkt door het lezen van de beschikbare vakliteratuur, zo kan de boekenfanaat eigenlijk niet zonder een tijdschrift over boeken. En gelukkig zijn er een paar. Ik ben zelf op vier titels geabonneerd en ik stel ze hierbij kort aan je voor.

Boekenpost (A4, ca. 52 bladzijden) is altijd lezenswaardig. Het biedt iedere twee maanden een populaire bonte verzameling van artikelen (waarbij naar mijn smaak te veel aandacht is voor het kinderboek en boekillustraties) maar is onmisbaar als je op de hoogte wilt blijven van wat er zoal omgaat bij verzamelaars. Dankzij de advertenties en het overzicht van boekenbeurzen, markten en veilingen heb ik al heel wat boeken kunnen vinden en kopen die anders door mij onopgemerkt waren gebleven.
Deze maand verscheen het 100ste nummer. Link naar de website van het blad. Kosten: € 33,00 voor zes nummers.

Een stukje academischer is De Boekenwereld, uitgegeven door uitgeverij Vantilt in Nijmegen. De omschrijving van dit fraai geproduceeerde tijdschrift (ca. 17,5 x 24 cm, rond de 72 pagina's) luidt volgens de website: een boeiend en gevarieerd tijdschrift voor iedereen die interesse heeft in het oude en moderne boek en de prentkunst. Zowel liefhebbers, antiquaren, als wetenschappers en verzamelaars worden op hun wenken bediend door de talrijke wetenschappelijke en meer journalistiek getinte artikelen, die bovendien prachtig geïllustreerd zijn. De diverse onderwerpen, zoals de geschiedenis van de boekhandel en uitgeverij, typografie, bibliografie en leescultuur, geven u een volledig beeld van de wereld van boek en prent.
Een aanrader. Een abonnement kost € 33,50 per jaar voor vijf nummers. Die frequentie wordt geloof ik niet altijd gehaald, maar dat maakt het plezier er niet minder om.

Sinds kort ben ik geabonneerd op het Britse tijdschrift Slightly Foxed. Dit is een uniek blad omdat het geheel gevuld is met recensies van boeken..... maar dan niet de boeken die nu in de boekhandel liggen. Dit maakt het werkelijk uniek in zijn soort. Je leest prachtige verhalen (vaak miniatuur essays) over boeken van voorbije decennia of eeuwen. Verhalen over de reden waarom een bepaald boek zoveel indruk gemaakt heeft, wat het met iemand gedaan heeft. De stijl is luchtig en humoreus (Brits!) en het blad -- in paperback, 96 pagina's op fraai papier, mooi gezet en geïllustreerd -- kost per jaar inclusief verzending naar Nederland slechts 41 pond, dat is vandaag de dag circa € 46,00 voor heel veel leesplezier en nieuwe ontdekkingen.
Hier vind je alle informatie.

En dan tot slot (hier heb je helemaal voor doorgescrold): Puntkomma; (ca. A4, ca. 40 pagina's, zwart/wit). Dit zeer onregelmatig verschijnende tijdschrift -- het laatste nummer verscheen in april 2006 en de volgende is aangekondigd voor mei 2009 -- beweegt zich in de schimmige periferie van het boekenvak en het verzamelen.
Het heeft alles wat iedere boekenliefhebber aantrekt. Zoals een wesp wordt aangetrokken door jouw glas cola, juist als op je vakantiebestemming gearriveerd bent en snákt naar een verfrissing, zo laaft dit blad je dorst naar diepte-interviews met antiquaren, persoonlijke verhalen van boekenverzamelaars, gekke geschiedenissen en wat al niet meer. Alleen die wesp nog even wegjagen dus.
Puntkomma is in nood: er zijn bijna geen medewerkers meer, er is een tekort aan auteurs en redacteuren en tot overmaat van ramp is ook nog eens het abonneebestand verloren gegaan. Het lijkt op de ramp die Keulen deze week trof: gebouw ingestort, archief vernietigd. Redt Puntkomma! Stuur een mail aan Martijn Steenbergen (mrsteenbergen apestaartje gmail punt com) en geef je op als lezer, medewerker, geïnteresseerde of donateur. Als je mij als bron opgeeft krijg je 1 euro korting op het volgende nummer of op je abonnement.
Doen hoor!

1 opmerking:

Anoniem zei

hmmmm,

De Boekenwereld verschijnt anders al sinds mensenheugenis keurig vijfmaal per jaar...