zondag 15 juni 2008

Leesspijt

Soms kan ik mijn weinige resterende haar wel uit mijn hoofd trekken. Hoe heb ik toch jaren (om precies te zijn, van 1992-2006) in boekenland kunnen doorbrengen zonder noemenswaard (Nederlandse) literatuur te lezen?
Ach, ik weet het antwoord wel, het was de onrust in mijn hoofd, de zorgen over de zaak, het liefdesleven, mijn bestaan.
Nu alles wat dit betreft tot rust is gekomen en ik bovendien jaarlijks 36.000 kilometer in de trein doorbreng, verdwijnt het ene na het andere boek in mijn wijdgeopende leesmuil. Na een leuk stapeltje Hemmerechts in het voorjaar (verrassend, maar behalve haar debuut Een zuil van zout toch niet echt overtuigend), ben ik Bernlef gaan verslinden.
Enige tijd terug had ik Publiek geheim gelezen, een prachtig boek. Afgelopen week las ik Verbroken zwijgen van hem, een verhalenbundel (Rainbow pockets) waarvan sommige verhalen zeker in mijn geheugen gegrift blijven. Wat een schrijver! Techniek, sfeer: allemaal erg knap.

En dan nu Jeroen Brouwers. Toen ik om vijf uur vanochtend wakker werd startte ik met Geheime Kamers. Inmiddels heb ik dit boek voor de helft gelezen en weet ik zeker: dit is een groot schrijver, een heel groot schrijver. Hij jaagt je door zijn roman, met zoveel overdonderend taalgeweld, zo knap, dat ik kan alleen maar jaloers kan zijn op zijn beheersing van het schrijven, zijn stijl, de psychologie... dit is hoe je zou moeten schrijven!

Hoe meer ik lees, hoe minder ik schrijf. Dit blogje lijdt er onder, maar ik verontschuldig me niet.

En die haren trek ik toch maar niet uit mijn hoofd.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Gewoon doorlezen dus en genieten, daar is het toch ook allemaal om begonnen.

Erwin

Anoniem zei

ja schat,
gewoon doorlezen en de 2x 2 uur vandaag in de auto naar Zeeland waren heerlijk rustig voor mij.
Hihi, jij met je hoofd in het boek....

Anoniem zei

En hij heeft nog betere boeken ! Ga voor het oeuvre, zou ik zeggen. En niet alleen voor de romans (al is ook de laatste - Datumloze dagen - weer onbehoorlijk straf, en wat mij betreft (nog) beter dan datgene dat jij nu aan het lezen bent).

Anoniem zei

Ha Martino, je bent in het walhalla belandt... ga inderdaad voor het oeuvre van de meester uit Zoetendaal... Lees eerst, als je een gave set te pakken krijgt, Kroniek van een karakter. 2 delen.
1e drukken, dus niet de privé-domein, maar het echte werk, en je bent gelijk verloren aan een der grootste brievenschrijvers, misschien na Reve, van de laatste 30 jaar.

Lodewijck van Wormer tot Veer

Anoniem zei

even off-topic:
in de Zwolse Stentor van vandaag veel aandacht voor de plannen van Waanders om te gaan verhuizen naar de Broerenkerk, medio 2010.

Ook een referentie en foto naar Selexyz in Maastricht die onlangs ook naar een kerk is verhuisd.

groet,
sander l.