maandag 30 juni 2008

Dat overlijdt maar!

Vandaag het nieuws dat Frédéric Bastet is overleden. Potverdorie, de biograaf van Louis Couperus is ons óók al ontvallen. Bijna 2 jaar na Harry G.M. Prick, de biograaf van Lodewijk van Deyssel.
Beide heren ontmoette ik, allebei rond de 80 jaar oud en springlevend, bij een literaire middag in Utrecht, ergens in 2005 - mijn geheugen laat me in de steek waar het om de exacte datum gaat.

Dat is nou zo vervelend aan mijn huidige leeftijd (46): al mijn helden, vanzelfsprekend ouder dan ik, gaan dood.
Stel jij bent lezer van deze blog en je bent 22. Je leest Arnon Grunberg., een groot schrijver, nu 37 jaar oud. Dan komt de tijd dat je 46 bent en dan is Grunberg 61. Hij zal dan nog wel leven aangezien hij niet behoort tot het slag van Reve (zuipen, roken) of Brouwers (roken, zuipen). Maar toch: als hij dood gaat dan heb je een held minder.
De afgelopen jaren zijn Hermans, Reve, Wolkers ons al voorgegaan naar het theater van de doden. Wat blijft er over? Saskia Noort? Simone v.d. Vlugt? Khaled Husseini? Pietje Bell?

Tja, daar kan een mens als ik wel eens door somberen.
Maar morgen een nieuwe dag en genoeg tijd om te lezen. Er tegen aan dus maar!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je met Bouwers Brouwers bedoelt: die is al 68 (zo oud als mijn vader; óók een referentie) en nog niet dood. Dat hij dat trouwens nog maar een tijdje laat; ik wacht op zijn volgende boek.

Anoniem zei

Hallo K.artman,
ik zou Brouwers maar snel een berichtje sturen, dat hij het moet laten om nu al dood te gaan, omdat je nog op zijn volgende boek wacht!!!hihihi
Groet van P.