zondag 25 november 2007

Snippers uit een verzameling

De voor dit weekend voorspelde superstorm is uitgebleven, maar niettemin kletterde de regen tegen de ruiten en bogen de boomtoppen onder een stevige wind. Een mooie gelegenheid om eens onder in die ene boekenkast te duiken, waar twee goed gevulde en reeds lang gesloten mappen mijn aandacht trekken.
De inhoud: enveloppen uit alle werelddelen en elke envelop bevat een kleine schat. Bij het doorkijken van deze enveloppen wordt ik verrast; van sommige stukken ben ik vergeten dat ik ze ooit heb aangeschaft, bij andere ben ik opnieuw getroffen door de schoonheid er van. Daarom -- want verzamelen doe je tenslotte niet om het onderin een kast te laten liggen -- vandaag een keuze uit het aangetroffene: snippers uit een Büchiaanse verzameling...

Napoleon
Deze ansichtkaart met het beroemde schilderij van Paul Delaroche van Napoleon in ballingschap op St. Helena is op 26 april 1914 vanuit Argentinië verstuurd door Félix Bunge aan zijn zoon Emilio die op de Boys Grammar School in Hitchin Herts (Engeland) zit. Het moet een rijke vent zijn geweest die zijn zoon naar een goede Engelse school kon sturen.


Vulkanen
Ik ben zoals bekend behoorlijk eilandengek en dus ben ik ook gek op vulkanen. De meeste eilanden in de oceanen zijn immers van vulkanische oorsprong. Zo ook Ascension, een stukje Engeland in de Atlantische Oceaan. Ik heb de Etna gezien, Stromboli en deze zomer de Vesuvius (Pompeï), de kans dat ik ooit op Ascension kom is nul komma nul - vandaar maar de postzegels.


Dodo
Setje postzegels uit Cuba, met op één daarvan de Dodo. Need I say more?

Goethe
Verschillende enveloppen bevatten Goetheana. Dit is een leuke. Een set met schaduwkaarten (ik weet de juiste Nederlandse term niet) met vrouwen uit het leven van Goethe. Charlotte von Stein, Friederike Brion, Hertogin Anna Amalia von Sachsen-Weimar enz. Deze set is gedrukt in 1983 in de voormalige DDR.


Het beroemdste schilderij van Goethe op een postzegelvelletje van São Tomé e Príncipe, een eilandstaatje voor de kust van equitoriaal Afrika. Vulkanisch natuurlijk.

Fiji
Gewoon een heel mooie postzegeluitgifte van de Fiji-eilanden. (Kwam een tweede envelop tegen met exact hetzelfde.)


Cocos (Keeling)
Een setje ansichtkaarten van de Cocos (Keeling) Islands, toegestuurd vanuit de USA. Niet makkelijk aan te komen. Het ultieme eilandgevoel, de plek waar Boudewijn Büch helemaal gek van werd en vele bladzijden over heeft geschreven in zijn eilandenboeken.

Kinderdromen
Toen de ipod nano nog niet bestond, computers alleen nog cijfers konden laten zien, Elvis nog leefde en ik nog niet geboren was, was er de Viewmaster. Uitgevonden in 1938 beleefde het zijn hoogtepunt in de jaren 40 en 50. Ik heb er nooit een gehad toen ik een jongen was - stikjaloers op vriendjes die er wel een hadden. Nu heb ik er wel een, en deze serie Paleontologie bevat 21 prachtige stereo-foto's, onder andere van de Coelacanth.


Met een paar bijzondere eerstedag-enveloppen, achtereenvolgens uit Griekenland met Lord Byron, uit St. Helena met --hoe kan het anders-- Napoleon en uit de franse archipel Kerguelen met de 200ste herdenking (1977) van Cook's passage, besluit ik deze heerlijke zondagmiddag.

1 opmerking:

Robert Koopman zei

Heerlijk toch dat verzamelen!

Ik krijg ook altijd van dat soort dingen in huis.