zaterdag 10 november 2007

Leesreclame

In het jaar 2007 niet meer echt voorstelbaar: reclame voor lezen in het algemeen. Deze advertentie stond in op 8 maart 1968 in de Zwolsche Courant.


De tekst luidt:
Lezen is zo fantastisch.
Want schrijvers halen andere dingen in hun hoofd dan u en wij. Hun fantasie vuurt raketten af naar Venus en verder. Hun boeken brengen u visioenen van de science-fiction. Opstandige computers. Ontmoetingen met De Grote Onbekende. Tijdmachines. Ideeën. Avonturen...
Dat maakt lezen zo fantastisch. En uw boekhandelaar woont om de hoek. En wie leest, ziet nu eenmaal méér.
Waarom doet u het niet vaker?
Wat een prachtige tekst! Bedenk hierbij dat in de tijd dat dit geschreven is, technologische ontwikkelingen als atoomsplitsing, computers en ruimtevaart dé gesprekken van de dag waren. Naast de provo's & opstandige jeugd.
Onderaan de advertentie staan de namen en adressen van 6 boekhandels in Zwolle. Daarvan zijn er 39 jaar later nog maar 2 over. "Uw boekhandelaar om de hoek" is vandaag de boekhandel op Internet. Verlies van Romantiek? Of toch Vooruitgang?

5 opmerkingen:

Tim Bruls zei

Van allebei een beetje, denk ik. Je verliest de romantiek van het boek vasthouden, erin bladeren en eraan ruiken voordat je het koopt. Maar je hebt wel de vooruitgang dat mensen die jachtig leven en toch willen lezen, makkelijker aan boeken kunnen komen.

Anoniem zei

Even ter correctie....3 boekhandels zijn er over. OOk Jakma aan de Assendorperstraat is er nog steeds.
XPX

Robert Koopman zei

Volgens mij blijft de goede boekhandel wel bestaan. Een zaak waar personeel werkt wat ook weet wat ze verkopen is voor mij altijd beter dan een webshop.

Unknown zei

Reclame voor lezen in het algemeen nu niet meer voor te stellen? Wat dacht je dan van de campagne Nederland Leest (die toevallig deze week afloopt)?

Zie http://www.cpnb.nl/nll/site/index2.html

Anoniem zei

Wat een mooie site is dit! Ik ben net als u stapelverliefd op de geur van oude boeken, krantenpapier, en het wegdromen bij een goed boek!
(laat dit een motivatie zijn om regelmatig dingen te blijven posten ;)