zondag 23 september 2007

Uit de wereld van Boudewijn Büch en Boekengek (1)

Onlangs werd ik de bijzonder gelukkige eigenaar van opnamen van alle uitzendingen van de serie De Wereld van Boudewijn Büch, die van 1988 tot en met 2001 op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. De reeks werd zeer goed bekeken (hij liep niet voor niets 14 jaar lang), alleen heb ik zelf er destijds nauwelijks iets van gezien. De laatste weken ben ik bezig die schade in te halen en ik kan nauwelijks uitdrukken hoe bijzonder het is om als hardcore Büchfan veelal voor het eerst afleveringen van "De Wereld van Boudewijn Büch" te zien.

Sinds 2002 ben ik -- regelmatige lezers van deze weblog zullen dat weten -- een verwoed verzamelaar van Büchiana geworden en ik heb inmiddels heel wat boeken, meubels en memorabilia van Büch in mijn huis staan. Van vele voorwerpen heb ik wel een clou waar het op slaat, maar door de nu bekeken TV-uitzendingen ontstaat er een soort omgekeerde archeologie: ik bezat de voorwerpen al maar ontdek nu de herkomst en de context!
De komende tijd tref je hier wat van die opgravingen aan.
(Het kost veel tijd om het samen te stellen, dus hebt geduld.)

Vandaag: Thomas Edison
In januari 1995 gaat BB op speurtocht naar de wereld van Thomas Alva Edison, de uitvinder van o.a. de gloeilamp en de grammofoon. Zo komt hij in Milan, Ohio, de geboorteplaats van Edison. (De uitzending was op zaterdag 28 oktober 1995.) Boudewijn komt een politieman tegen die nieuwsgierig is naar het camera-team, ziet op de mouw van de man een mooi embleem en zegt dat hij er ook een wil hebben.

De politieman glimlacht en rijdt verder, het opname team gaat door en (veel) later komt de man terug, mét een insigne voor Boudewijn!


Toen ik dit zag wist ik het. BB is er in Nederland helemaal niet mee gaan lopen; hij zette het met allerlei andere aangeschafte souvenirs over Edison in een pronkkast. Een kast die sinds april dit jaar in mijn huis staat, en daar heb ik het vandaag, op een fraaie najaarsdag, voor de lezers van deze blog uitgehaald!

8 opmerkingen:

Robert Koopman zei

Omgekeerde archeologie....

Gweldig!

En dat je dat zo'n badge ook daadwerkelijk bezit zeg....
Ik weet wel, het zegt de gewone sterveling niet veel maar ik ben wel jaloers op dat soort leuke dingetjes met een verhaal.

Büch heeft tijdens al zijn reizen tenslotten 100-en van dat soort dingen mee naar zijn huis genomen. Om dat nu te mogen bezittee is wel erg speciaal.

Leuk om doe hele serie te bezitten, ik kan het weten...:-)
Werkelijk 100-en uren is Büch zo bij aanwezig geweest om het zo te verzamelen. Heerlijk!

Anoniem zei

Het is inderdaad erg leuk te ontdekken dat wat er bij jou/ons in de ‘BB’s pronkkast’ staat, door deze nieuwe serie daadwerkelijke ergens via de buis door BB te zien is, een nog specialer plekje krijgt. ;-))

Gr. P.

boekengek zei

Ach, het fijne van BB verzamelen is dat alles positief is, en lief. BB was altijd met begrip voor andere culturen op pad. Hoe hij had gereageerd op de huidige tijd waarin het cultuurrelativisme hoogtij viert zullen we niet weten. Helaas.

Rick zei

Kijk, dit zijn de dingen die een collectie zo veel meer waarde geven. Het is natuurlijk al geweldig als je een item als dit uberhaupt mag bezitten, maar als je het dan ook nog zo kan terug leiden...

Anoniem zei

Martin,
Bedoel je met alle afleveringen iets anders als de bekende DVD-collectie (totaal 9 dvd's)?
Groet,
Gert

boekengek zei

@ Gert, inderdaad, geen 9 maar 59 DVD's.... Mail me maar voor info.

vespatianus zei

Zou het mogelijk zijn om deze dvd's te bekomen??AUB???
Ik betaal goede prijs!!!!

Robert Koopman zei

@vespatianus: even wat reclame voor mezelf maken.... kijk eens op www.dwvbb.nl ik heb een website gemaakt van mijn verzameling.