woensdag 20 december 2006

Sprong in het heelal

Het was 1974, ik was dertien jaar oud.
Thuis hadden we nog geen televisie, een zegen! De kinderen in ons gezin werden gestimuleerd om te lezen. (Ik heb de liefde voor boeken niet van een vreemde.) Verder stond altijd de radio aan. Als mijn moeder stond te wassen of te strijken klonken de geluiden uit een kleine groene transistorradio (die zij als hoofdprijs gewonnen had bij een of andere prijsvraag -- daar was mijn moeder goed in) luid de kamer in. Er waren maar 3 nationale zenders toen en mijn moeder stemde altijd af op 1 of 2, voor informatie, praatprogramma's en godsdienstige zaken. En soms een muziekje.

Op mijn zolderkamer luisterde ik naar radio Veronica, Hilversum 3 of... naar hoorspelen. En zo hoorde ik dus als wizzkid avant la lettre de herhaling van het oorspronkelijk in 1955 (!) uitgezonden hoorspel Sprong in het heelal - Het Marsmysterie. De spanning die ik toen voelde beleef ik sinds een paar dagen opnieuw nu het hele hoorspel, dat uit 20 delen bestaat, gedigitaliseerd is en op 10 CD's is uitgegeven. In een prachtig uitklapboek, fraai vorm gegeven, hoor ik opnieuw de stemmen van Paul van der Lek, John de Freese en anderen die als Frank Rogers en Geoffrey Morgan ('Jeff') het spannende avontuur van een rampzalig verlopende expeditie naar Mars spelen.
Dit hoorspel was zijn tijd ver vooruit, en het frappante is dat het na 51 jaar nog steeds buitengewoon spannend, mooi gemaakt en een feest voor het oor is.
Tuurlijk is het eerst en vooral iets voor ouwe jongens die maar niet groot willen worden, maar als ik af mag gaan op de hernieuwde belangstelling van uitgevers voor het hoorspel, dan past het hoorspel helemaal in het mp3 tijdperk. Dus: witte doppies in en luisteren maar!

www.hoorspelshop.nl
de hoorspelfabriek

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens mij id dit hét hoorspel wat ik altijd bij de buren beluisterde, vroeger.

Ik was de naam kwijt maar dit moet het zijn. Bloedstollend spanned was het.

Bedankt voor de tip en de titel!
Jeugdsentiment ten top.

Anoniem zei

Wij hadden wel de Amsterdamse draadomroep, maar die ging pas aan als wij op bed lagen. Er waren trouwens wel vriendjes die zondags 's morgens ontbijt op bed deden en 's middags thee dronken; die mensen luisterden naar de radio. Wij hadden al een televisie. En moesten buiten spelen.

Anoniem zei

Beste,

vanaf vandaag is ook Mars slaat toe leverbaar. er is een webwinkel voor luisterboeken en hoorspelen die het gratis verzendt, maar die zal ik hier niet noemen. is niet echt chique, reclam emaken in andermans blog, toch?

Ruben.cc zei

Ik herinner met ook nog dat ik met een vriend naar "Het Marsmysterie" luisterde. Dit was echter niet in de70er jaren maar ergens begin jaren '80. Blijkbaar is het dus meerdere malen in de herhaling geweest. Ik heb destijds alle afleveringen op cassette opgenomen en het hele hoorspel nog een aantal keren beluisterd.

Onlangs ben ik weer in contact gekomen met de betreffende vriend en het luisteren naar hoorspelen kwam weer ter sprake. Ik heb het afgelopen twee dagen weer compleet terug beluisterd vanaf een forum, geweldig! :-D

Na het zoeken naar meer informatie over wanneer het nu precies in de herhaling was uitgezonden kwam ik hier terecht. Leuk om te lezen dat er nog meer mensen goede herinneringen hebben aan dit hoorspel.

Vanavond ga ik beginnen met luisteren naar de andere delen van de "Sprong in het Heelal" serie. ;-)

Maria pascale Peeters zei

NEEM VOOR AL UW GFINANCIËLE BIJSTAND CONTACT MET ONS OP:

Wij bieden leningen tussen particulieren.
Ontvang uw krediet zonder stress
Contact:
WhatsApp-nummer: +34 602 46 39 89
Aantal WhatsApp: +33 7 56 82 38 52
E-mail: contact@creditfinancesinstitut.com
Blog: https://cfinfo1.blogspot.com
Website: https://www.creditfinance-bank.com
Website: https://www.creditfinancesinstitut.com