zondag 31 december 2006

Jaaroverzicht 2006

Ook dit jaar kan het niet uitblijven: het boekengek-biep-jaaroverzicht.
't Was wederom een heftig boekenjaar, vooral wat boeken uit de bibliotheek van Boudewijn Büch betreft. Maar ook verder zijn vele mooie aanschaffingen gedaan. In totaal heb ik precies 500 boeken gekocht, waarbij het er in het voorjaar nogal fors aan toe ging. In de grafiek is ook duidelijk de periode van de verhuizing naar Zwolle te zien: slechts 19 boeken in oktober en daarna heb ik het ook rustig aan gedaan.

Van de 500 boeken waren maar liefst 217 afkomstig uit de bibliotheek van Boudewijn Büch. Eilanden, grensconflicten, dictators, Americana, enzovoort.
Mijn bibliotheek telt nu drieduizend vierhonderd drieëntwintig boeken - je kan dus snel zien dat éénzesde deel dit jaar is aangeschaft (vorig jaar was trouwens nog 'erger', toen kwamen 554 boeken mijn huis binnen..).

beste boeken
Ik heb dit jaar ongeveer 50 boeken van kaft tot kaft gelezen, wat ik zelf wel een fraaie prestatie vind. Het beste boek dat ik in 2006 las was Lanzarote van Michel Houellebecq. Op de 2e en 3e plaats komen Hotel Honolulu van Paul Theroux en Publiek Geheim van Bernlef. Verder beleefde ik onlangs nog veel kortdurend plezier aan Ronald Giphart's Heblust (Ako-uitgave van 1 euro).

slechtste boeken
De slechtste of meest teleurstellende boeken vond ik De Ontsnapping van het literaire sexbommetje Heleen van Royen (haar reportage in Playboy viel overigens nogal tegen), en Voor de Vorst, van Henning Mankell -- tot voor kort een van mijn lievelings-auteurs. In zijn laatste Wallanderboek slaat hij de plank volkomen mis en er is zowat niet doorheen te komen.
Ik moet Maarten 't Hart nog noemen. Al tijden ben ik bezig in Het Psalmenoproer. Ik vind het knap gemaakt maar anderzijds kom ik er niet doorheen.... Ik moet mijn oordeel hierover nog maar even uitstellen.

Tja, en zo zijn er nog veel meer dingen te zeggen: ik zou over veel boeken heel veel kunnen vertellen. Toen afgelopen week een van mijn zwagers voor het eerst mijn bibliotheek zag was hij er bijna niet uit weg te slaan, en dat vond ik eigenlijk erg leuk. Misschien in 2007 maar eens een rondleidinkje-met-toelichting organiseren voor de liefhebbers?

Hieronder alle 500 titels in volgorde van aanschaf, zonder verdere aanduiding...
[om deze blog leesbaar te houden heb ik de lijst eind januari als pdf bestand op het web gezet. Klik hier om de lijst te downloaden - pdf-bestand, 30k]

In slaap gevallen?
Ik wens alle lezers een heerlijk 2007, met veel boekengenot & natuurlijk gezondheid, geluk en liefde! Tot dan!

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Lekker lijstje!!!!

Zitten zeker een paar (ahum) leuke werken tussen.

Een rondleiding lijkt me wel wat.

Sander zei

Tja, wat moet ik ervan zeggen.. Het is een indrukwekkende lijst, maar daarentegen is het niet echt veelzeggend. Behalve dan om aan te geven dat je veel boeken gekocht hebt!
Wie is de schrijver? Wat is de staat van de boeken en over welke druk hebben we het? Waar gaat het over, en...

Een rondleiding is helemaal niet zo'n gek idee, boekengek!

Anoniem zei

Een ronleiding top idee, ik ben dan graag van de partij.

boekengek zei

tjee, een rondleiding, het was geen grapje, maar op 'dringen-voor-de-kassa' had ik niet gerekend! U zijt welkom, een voor een of met zijn tweeën lijkt me wel behapbaar, en alleen in een weekend... Mail me maar (martinz at persis punt nl)! Ik stel 1 voorwaarde: neem zelf minimaal 3 bijzondere boeken mee om over te praten!

Anoniem zei

Indrukwekkende lijst.
Ben zeer benieuwd naar het totaalbedrag welke deze aanschaf mogelijk maakte.

Anoniem zei

Een mooie lijst. Wel opmerkelijk dat je van de 500 boeken er maar 50 van kaft tot kaft gelezen hebt.
Vraag mij dan of wat je met de overige 450 boeken gedaan hebt. Beetje doorbladeren? Er alleen maar naar kijken? Of ze gewoon heerlijk koesteren?

Anoniem zei

Indrukwekkend.

Is het boek 'Lovers on the Nile' dat boek over de ontdekkingsreiziger Baker en z'n vrouw?

k wil het nog steeds een keer lezen dus zal er eens serieus naar op zoek gaan.

Sander L.

boekengek zei

@ Sander L: dat is inderdaad het boek van Baker. Exemplaar is afkomstig uit de bibliotheek van BB, maar heeft geen aankoopnotitie.

@ Irene: Die 450 ongelezen boeken betreffen bijna allemaal non-fictie: het ligt voor het grijpen als ik iets wil opzoeken of in een nieuw onderwerp geinteresseerd raak. Hoef ik niet naar de openbare bibliotheek...

Anoniem zei

@ Baker: ja ik heb het boek langs zien komen in de lijsten van LS maar was op dat moment in Uganda (vandaar mijn interesse in Baker) en daar waren de internetverbindingen dusdanig abominabel dat ik maar geen poging heb gedaan het boek aan te schaffen. Dat komt nog wel eens.

groet,
Sander L

Maria pascale Peeters zei

NEEM VOOR AL UW GFINANCIËLE BIJSTAND CONTACT MET ONS OP:

Wij bieden leningen tussen particulieren.
Ontvang uw krediet zonder stress
Contact:
WhatsApp-nummer: +34 602 46 39 89
Aantal WhatsApp: +33 7 56 82 38 52
E-mail: contact@creditfinancesinstitut.com
Blog: https://cfinfo1.blogspot.com
Website: https://www.creditfinance-bank.com
Website: https://www.creditfinancesinstitut.com