maandag 8 augustus 2011

En nu echt getwitter!

Nee, dit gaat niet over Twitter. Of toch.
Om de eenzaamheid te verdrijven heb ik op 4 augustus een zebravinkenpaartje gekocht alsmede een grote kooi, voer en wat er verder allemaal bij hoort.
Sindsdien zit ik uren te kijken naar het gedrag van de vinkjes: een Darwin is in mij opgestaan. Ik zou er al pagina's over vol kunnen pennen, maar dat zal ik nog maar niet doen.


Eén ding is me al wel opgevallen: die vogeltjes twitteren dat het een lieve lust is! Behalve 's nachts, dan slapen ze zij-aan-zij in een klein voeder-ruifje. Erg schattig. Wanneer ik dan 's morgen de trap afloop en de kooi nader, fluit ik naar ze en dan worden ze wakker. Ze vliegen op, bezetten een van de stokken en beginnen luid te twitteren. En dat gaat bijna de hele dag door.

De twee beestjes zitten elkaar vaak behoorlijk dwars, maar op andere momenten liefkozen ze elkaar (tenminste dat neem ik aan) door bij elkaar in de nek te kroelen of te pikken. Hun ruzietjes zijn interessant en om dat te illustreren heb ik voor het eerst in mijn leven een filmpje gemaakt en op YouTube gezet. Waar een oudere jongere al niet toe in staat is!5 opmerkingen:

von Hirschhorn zei

Nieuwe hobby, nieuwe media, de keuze is vinkhelder, voor iets nieuws is men blijkbaar nooit te oud.

Martine zei

Wist je dat het Pixar-filmpje "For the birds" uit 2000 ook over zebravinkjes gaat?
Leuk zeg - die vogeltjes, ze maken zo'n eigen geluidje.

boekengek zei

@ von Hirschhorn,
Je wist het niet, maar jij bent mede inspirator hiervoor geweest, getuige je verhalen over de vogeltjes die men in Thailand overal op straat bij zich heeft!
De laatste tijd ben ik toenemend vogelfan (wat heel iets anders is dan vogelaar). Daarnaast zijn vogelboeken, vooral die van circa 1850-1920 met schitterende illustraties, een onuitputtelijke bron van kijkgenot!

von Hirschhorn zei

Zie aan, waar verhalen uit het Verre Oosten al dan niet toe dienen. Het zijn vooral de Chinezen die soms voor hun deur een keur aan kooien hebben hangen, er worden zelfs wedstrijden gehouden: hoor hoe mijn vogeltje zingt. Ik heb ze in de tuin in allerlei soort en maten, en natuurlijk ook een modern vogelboek gekocht, uiteindelijk wil men weten wat er vliegt en niet alleen maar zien vliegen.

Peter Mantuczek zei

LEUK verhaal..
Zebravinkjes zijn toppertjes: levenslustig en {schijnbaar} (vr)olijk!

Wij hadden ze vroeger thuis, samen met putters, valkparkieten, kanaries, japanse nachtegaal.

Mooiste zanger is naar verluidt de TwaTwa bird uit Zuid Amerika. Ik heb er ergens een foto van maar op welk stickkie?! Leven in de jungle van Guyana en worden voor veel geld verhandeld..

MVG,
PETER MANTUCZEK