zaterdag 1 januari 2011

Gelezen boeken 2010

In 2010 las ik in ieder geval 90 boeken (26 meer dan in 2009), van deze boeken heb ik namelijk een aantekening gemaakt. Daarnaast zijn vele boeken meer doorgebladerd, of heb ik er stukjes uit gelezen. Nog niet alle boeken zijn uit.
De lijst bestaat voor 78% uit fictie, 17% non-fictie en 5% (auto)biografiën.

Van Bernlef las ik het meest, 9 boeken (eentje niet uitgelezen). Ik herlas 6 boeken van het Zweedse schrijverspaar Sjöwall en Wahlöö. Ik ontdekte Charles den Tex en las 5 boeken van hem, een heel goede Nederlandse crime-schrijver! Cel vond ik de beste van hem. Van de nieuwe Noorse thrillerauteur Jo Nesbø las ik 4 titels: De sneeuwman vond ik veruit de beste daarvan.
Van Herman Brusselmans las ik ook 4 boeken. Mijn haar is lang vond ik aangenaam geouwehoer, maar toen had ik het wel voor even gehad met hem.

Van drie boeken moest ik huilen:
 • Hersenschimmen van Bernlef (een dementerende man sterft)
 • De grote zaal van Jacoba van Velde (een oude vrouw sterft)
 • Daan van Tessa de Loo (een hond gaat dood)

  Andere boeken waar ik zeer van genoot waren:
 • Ik weet alles van A.J. Jacobs (een Amerikaan, de naam doet anders vermoeden) vond ik zowel interessant als buitengewoon hilarisch, ik heb af en toe zitten snikken van het lachen. Jacobs gaat hierin de uitdaging aan de hele Encyclopedia Britannica (meer dan 30.0000 bladzijden) van A tot Z te lezen en voltooit dat ook. De impact die dat op hem en zijn omgeving (vrouw, collega's) heeft is groot en leidt tot smakelijke ruzies en pesterijtjes, afijn: lees zelf, het ligt in de ramsj.
 • Villa Serena van Marion Pauw verraste me: een origineel en spannend boek.
 • Bernlef's Buiten is het maandag is een boek dat ik graag eens zal herlezen.
 • De vernedering van Philip Roth: in twee uur tijd gelezen, vier sterren!
Dan tot slot de voor mij allesbeste boeken van 2010:
 • Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap Van Guernsey van Mary Ann Shaffer en Annie Barrows (op locatie gelezen!) is een heerlijk feel good boek
 • Franca Treur met haar debuut Een dorsvloer vol confetti: echt een schitterend lief boek van een jonge schrijfster
 • Maarten 't Hart: De vlieger, een verrukkelijk humoristisch boek!
 • Via Capello 23 van Christiaan Weijts, zo'n boek zou ik zelf willen schrijven. 
Natuurlijk waren er ook (heel) slechte boeken bij. Misschien vermeld ik ze nog eens in een voetnoot, maar ik heb me voorgenomen in 2011 het leven van een zonniger kant te gaan bekijken.

De complete lijst van de 90 boeken (met als extra scans van de omslagen) is in een pdf gezet en is hier te downloaden.

4 opmerkingen:

Boekenwijs zei

Leuk lijstje met beste boeken. De eerste drie daarvan las ik ook (soms al lang geleden) en vond ik ook goed. De vierde nog niet, maar gezien je aanbeveling moet dat er maar eens van komen.

Anoniem zei

Allereerst een heel goed 2011 gewenst, met veel leesplezier en weinig grootboek perikelen.

Een prachtig lijst.... dank daarvoor, er zitten titels bij die ook in mijn kast staan, maar velen meer die nog ontbreken.

Welk programma gebruik jij om je groeiende bibliotheek digitaal bij te houden? Ik wil dit jaar mijn bibliotheek gaan ordenen en in de pc zetten. Tips en een goed werkend programma hiervoor zijn welkom.

groet, Carlos

boekengek zei

Ik gebruik al vele jaren BookCat, een fantastisch programma met oneindig veel mogelijkheden. Het kost op dit moment maar € 13,90 en je kunt het hier kopen (of een trial downloaden): http://www.fnprg.com/bookcat/

Anoniem zei

Beste Boekengek,
Wat een prachtige lijst! Misschien beleeft U ook plezier aan de boeken van Patrick O'Brian. De eerste tien zijn in het Nederlands (Pandora/Atlas) vertaald en handig om thuis te raken in de scheepstermen, in het Engels zijn ze goedkoper.
De editie Harper Collins paperbacks vind ik de mooiste. U kunt er alles over aan de weet komen door Patrick O'Brian te Googelen.
Dit is een soort'contratip' voor alles wat ik uit uw blog mocht oppikken!
Hartelijke groet,
Johanna.