maandag 12 juli 2010

Kan het gekker?

Dit gaat niet over boeken. Ik heb vele uren plezier gehad aan het WK Voetbal 2010. Maar nu wordt het me toch te gek.
  • over het Museumplein vloog gisteren een helikopter die oranje anjers uitstrooide over het publiek.
  • de binnenkomst per vliegtuig van het elftal werd begeleid door twee F16's, waarvan één oranje was geschilderd. (Ik dacht dat ik juist vorige week een noodkreet van Defensie had gelezen waarop zij bezuinigingen aankondigde.)
  • op de landingsbaan rukten brandweerauto's uit om het landende toestel te besproeien met welkomst-fonteinen.
  • in Amsterdam -- geleid door de PvdA-er Eberhard van der Laan -- rijdt een speciaal oranje geschilderde tram rond.
  • op dinsdag 13 juli kan iedereen gratis reizen in de hoofdstad.
  • de NS heeft 13 juli een aangepaste dienstregeling gericht op het vervoeren van honderdduizenden mensen (idioten?) naar Amsterdam, waardoor ik als forens mogelijk niet, later of zonder zitplaats vervoerd moet worden naar mijn werk.
Nederland wordt steeds extremer (net als het weer trouwens). Ik gun iedereen zijn of haar lol, maar laten we niet overdrijven.


Ik betaal veel belastingen maar zou liever zien dat belastinggeld besteed wordt aan gezondheidszorg of onderwijs dan aan de bevrediging van de bezopen behoeften van oranjegekken. En die oranjegekken, al is het een minderheid, deinzen er niet voor terug om na een paar 'pilletjes' of gewoon totaal dronken, de politie te lijf te gaan.

Ernstiger is, zo lijkt mij, dat dit een trend gaat worden. Het publiek eist steeds meer. Gisteren werden voor het eerst dus die duizenden oranje anjers vanuit een helikopter uitgeworpen. Misschien een actie van Eberhard van der Laan om zijn populariteit als nieuwe burgemeester van Amsterdam een boost te geven. Maar hier is meer aan de hand.
Ik voorspel: dit wordt voortaan een minimumvereiste voor een willekeurige gemeente in Nederland om nog een "feestje" te vieren. Of het nu gaat om een kampioenschap of om Koninginnedag: voortaan horen bloemen uitstrooiende helikopters tot het Nederlands cultureel erfgoed. En daar heeft de hooligan/fan/burger "gewoon recht op". En als je dat recht niet krijgt, dan ga je gewoon stenen gooien naar de politie!

Wat er morgen gaat gebeuren bij de 'huldiging' van Oranje kan ik niet voorspellen. Maar ik hoop stiekem --héél vilein-- dat het in het water valt. Als er dan ook nog enkele betreurde gewonden of doden bij vallen zijn we voortaan af van dit soort idioterie...

Leestip: alles van Paul Léautaud.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Helemaal mee eens! ik zit me er zo ontzettend kwaad over te maken. Heb er al hele discussies over gevoerd met partner en collega's. 'Maar het gaat toch om emoties'. 'Je begrijpt het niet'. 'Je kijkt er te nuchter naar'.

Mijn boekentip voor deze zomer:
David Mitchell De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet

Anoniem zei

Ik verkoop indirect die oranje anjers, dus mij zal je niet horen klagen als het een trend gaat worden.

boekengek zei

@ anoniem: In de NRC van 12/7 las ik dat het om gerbera's ging, niet om anjers zoals het NOS-journaal meldde en waarop ik mijn bericht baseerde. Ik hoop maar dat jij weet wat je verkoopt!

En journalisten moeten we maar niet kwalijk nemen dat ze het verschil tussen het een en ander niet kennen, want halve of gebrekkige informatie is in de hitte van het nieuwsmoment het kenmerk van de journalistiek.

Anoniem zei

Lekker belangrijk, tjonge, hoe zuur kan een mens worden.

boekengek zei

Zuur vind ik anoniem publiceren, daarom heb ik deze mogelijkheid per direct uitgeschakeld. Reaguurders kunnen op Geenstijl.nl of de website van de Telegraaf van harte aan hun trekken kunnen. ;-)

von Hirschhorn zei

Ach, dat het een geestelijk chaos is geworden of tot verdwazing verwerd, is al langer bekend, dat is niet nieuw. Dat is eigen aan de verwendheid die in bezadiging niet meer weet hoe aan haar trekken te komen. Als een klein verwend kind, dat zichzelf o zo groot en machtig voelt in zijn spel. Bezie het van gepaste afstand, pas als dat niet meer kan, ja dan, dan wordt het tijd om te vertrekken.