donderdag 6 augustus 2009

Het Weer

Het weer, door Gerard Reve onsterfelijk 'het weder' genoemd, is nog nooit onderwerp geweest van deze blog. Terwijl ik toch sinds mijn 14e een weergek ben. Ik heb deze eigenschap geërfd van mijn moeder, die bij voorbeeld in de oorlog in een dagboekje allerlei bijzonderheden omtrent het weer vastlegde. De totale geschreven nalatenschap van mijn moeder (dagboeken, plakboeken, agenda's, krantenknipsels) staat --verpakt in 5 verhuisdozen-- al jaren onaangeroerd in mijn kelder want ik heb nog niet de moed gehad alles te openen...

Ook ik hou het weer dus bij. Niet zo fanatiek als vroeger, maar ik noteer wel eens wat.
Echter: nu ga ik klagen over het weer! Het is hier de laatste jaren in de zomer namelijk helemaal niks met het weer. Het is:
  • extreem wisselvalig, te koud en de regen komt met bakken uit de hemel, óf:
  • extreem bloedheet/klam/benauwd.... wat weer gevolgd wordt door regen en onweersbuien.
Als nauwkeurig waarnemer valt mij op dat in de zomer van maandag tot vrijdag we veelal te maken hebben met een oplopende temperatuur, wat telkens tegen het weekend wordt afgestraft met onweer, heftige regen en lagere temperaturen. Kortom: kutweder.

Mijn theorie is dat deze bizarre weersveranderingen het gevolg zijn van onze geïndustrialiseerde samenleving waarbij alle economische activiteit immers van maandag tot en met donderdag-en-een-half plaats vindt. (In het westen van Nederland werken mensen op vrijdag niet of ten dele.) Die economische activiteit uit zich in uitstoot van warmte en gassen door auto's en kantoren.

De gevoelstemperatuur ging vandaag richting 40 graden. Ik was ooit in Carthago, Tunesië, bij een luchttemperatuur van 43 graden (gevoelstemperatuur 50). Ik dacht dat ik dood ging en wilde zo snel mogeljik terug naar de airconditioned bus en het cruiseschip in de haven.
Er gaat niks boven lezen in een prachtig boek bij een temperatuur van 21 graden .

Nog 6 dagen werken en ik ben 2 weken vrij. Als het dan heet wordt zet ik de airco op mijn slaapkamer aan en ga dáár liggen lezen. En als het 'wisselvallig/onbestendig' wordt dan lees ik overal in huis: boven, beneden, op de trap, aan de keukentafel of waar dan ook.
Hoe dan ook, na al mijn geklaag: het wordt een leeszomer!

8 opmerkingen:

Anoniem zei

En geen woordje over het overlijden van Zeeman????

boekengek zei

Michaël Zeeman.
Ach, Zeeman. Over de doden niets dan goeds, zegt men. Ik vond Zeeman vreselijk. En dat komt omdat hij zijn boekenbezit vooral bij elkaar heeft gestolen. In totaal ging het om een bedrag van zo'n zevenhonderdduizend gulden, ca. 317.000 euro. Zeeman heeft enorm huisgehouden in het literaire wereldje, geliefd bij enkele vrienden, gehaat bij velen. Misschien schrijf ik nog eens een stukje over de heer Zeeman zaliger.

boekengek zei

Zeeman: een linkje hierover:
http://www.trouw.nl/krantenarchief/2000/10/17/2461149/Michael_Zeeman.html

Robert Koopman zei

De hele week kijkt men uit naar het weekeinde, koopt spullen voor de bbq en andere feesten.
Is het eenmaal weekeinde dan kan alles zo in de kliko, regen een bbq zijn geen vrienden.
Het moet wel een complot zijn van de supermarkten...

Ik lig al meerdere zomers op bed, denk elke keer "nu koop ik een airco" maar doe het niet.
Dankzij de airo wordt het nog warmer op de wereld....

J A Fernand zei

Waarde Boekengek,

Zeeman een dief? Waarschijnlijk wel, maar wie niet? Alle eigendom is toch diefstal, en leven is toch niet meer dan overleven ten koste van ander leven? Verwijder al de werken van misdadigers uit uw bibliotheek en wat zal er u resten? De werken van Büch? Haha!

Zeeman is heen, de boeken zijn gebleven, - dat lijkt me veel belangrijker; is een verzameling boeken niet als een kind waar men veel voor over heeft, zoniet alles?

Het ga u en uw verzameling goed, f

Robert Koopman zei

Fijn om te lezen dan de werken van Büch netjes achterblijven!

boekengek zei

@ J A Fernand: ik ben benieuwd of het boekenbezit van Zeeman ook geveild gaat worden. En hoe er omgegaan wordt met het feit dat zoveel ervan onrechtmatig is verkregen. Zou het de prijzen drukken?

Robert Koopman zei

Dit weekeinde wordt het weer prachtig mooi weer!
DE bbq-pakketen kunnen weer ingeslagen worden.

Zeeman?

Ken ik niet....