dinsdag 6 juni 2006

De Zwolse Boekenmarkt

Afgelopen zondagochtend -- ik was bij P., in Zwolle -- kreeg ik te horen dat we ergens heen zouden gaan, maar dat ik niet mocht weten waarheen. Het moest een verrassing blijven. Het enige dat ik uit haar kreeg, was dat het (1) in Zwolle was en (2) dat ik geen speciale voorbereidingen behoefde te treffen en (3) dat er geen familieleden of andere mensen bij betrokken waren. Dat laatste stelde me definitief gerust.
Zo kwam ik om twaalf uur geheel onverwacht op de Zwolse boekenmarkt terecht -- een evenement waarvan ik helemaal niet op de hoogte was. Nu moet je weten dat mijn vriendin P. absoluut geen boekenliefhebster is; haar opoffering om tweeënhalf uur naast mij langs boekenstalletjes te sjouwen mag wel een pluim verdienen!

De Zwolse boekenmarkt, die ieder jaar plaats vindt, heeft een grote kwaliteit; dat kan ik u, boekenliefhebbers, zeker meedelen. Veel standhouders kende ik al van de markten in Deventer (die een ramp is overigens) en van Dordrecht -- die in mijn opinie de beste is. Maar als gezegd: de kwaliteit van de aangeboden boeken was hoog. Ik kwam, ondanks de koude, met een setje leuke boeken thuis:
  • een schelpen-handboek dat we meteen konden gebruiken gezien onze op het eiland La Graciosa verzamelde schelpen (zie foto) wel konden gebruiken (7,95)

  • Battus: De encyclopedie (1,50)
  • Alan Moorehead: Darwin en de Beagle (10,00)
  • Maarten Troost: Het sexleven van de kannibalen (over leven op Tarawa, een eiland van Kiribati) -- heerlijk boek, al bijna uitgelezen (12,95)
  • Denoon (et al): A History Of Australia, New Zealand, And The Pacific (10,00)
Maar de mooiste aanschaf was de prachtuitgave Napoléon door G. Lacour-Gayet uit 1921. Dit prachtige zware boekwerk uit 1921 [23 x 30 x 5 cm, 2 kilo] bevat namelijk tientallen schitterende kleurenlitho's. Plus tientallen andere illustraties. De prijs was slechts 50 euro, waarop ik, hebberig én gierig als ik opeens was, met succes 5 euro heb afgedingd.
Een zeer fraaie aanvulling op mijn piepkleine (ca. 40 boeken tellende) Napoleon-verzameling. Ik ben er buitengewoon mee in mijn nopjes en kan niet anders zeggen dan: volgend jaar opnieuw naar de Zwolse Boekenmarkt!


Met dank aan P.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Graag gedaan!!! XXPXX

Bibliofilos zei

Och...aaaarch....kwijl....slijm....snif...snif....Boehoeeeeee. Zwolse boekenmarkt!
Kzie even groen van jaloezie!

boekengek zei

@bibliofilos: tja, ik moest vaak aan je denken - om er nog even een schepje bovenop te doen! Al die boekjes waarvan ik dacht: das nou tiepies iets voor B.! Maar ja, mevrouw gaat liever hotelbiepjes afsnuffelen... De hollandse zomer is haar zeker niet goed genoeg.... ;-)

Afijn: volgend jaar nieuwe kansen, nieuw geluk?

Unknown zei

Boekengek, ga je ook naar Dordrecht? Dat is op 2 juli volgens. Misschien ben ik er ook.

Sander zei

De boekenmarkt in Deventer valt vooral de laatste twee jaar erg tegen. Dit kan te maken hebben met het feit dat de Deventer-antiquariaten een tweede (iets kleinere) en veel leukere boekenmarkt in het leven hebben geroepen in de Lebuïnuskerk in februari. Ook vind ik de boekenmarkt in Leiden (wederom in een kerk) een toppertje.