woensdag 3 mei 2006

Crimineel boek!

Soms koop ik boeken met als enige reden dat het boek mogelijk verboden zal worden. Vandaag heb ik om die reden het boek De Endstra-tapes gekocht (slechts 15 euro, 351 pagina's dik). Wie het nieuws een beetje volgt, zal wel weten dat de op 17 mei 2004 vermoorde vastgoedmagnaat (mooi woord - slecht beroep) WILLEM ENDSTRA in 2003 in het diepste geheim 15 lange gesprekken met rechercheurs van de Ciminiele Inlichtingendienst heeft gevoerd. De neerslag van deze gesprekken, vormt momenteel het belangrijkste bewijs tegen super-crimineel WILLEM HOLLEEDER, de voormalig Heineken-ontvoerder en na zijn vrijlating opnieuw een van de godfathers van de polder-maffia. Het boek --ik heb er tot nu toe flarden van gelezen-- biedt een uniek kijkje in de wereld die wij tot nu toe alleen kennen uit misdaadromans. Maar dit is bloedserieus echt! Het Openbaar Ministerie, zo staat vandaag in alle kranten, zit behoorlijk in z'n maag met de verschijning van deze uiterst vertrouwelijke informatie [waar hebben we dat eerder gehoord?] en bekijkt of het boek uit de handel genomen kan worden. Intussen is het genieten geblazen. Mede vanwege de relatie tussen JAN DIRK PAARLBERG (de grootste witwasser van Nederland, volgens Endstra) en NEELIE SMIT, u weet wel, die dame om wie zóveel luchtjes hangen dat de SMIT-tapes wel uiteindelijk in een driedelige cassette zal moeten verschijnen!!! Gauw kopen dit boek, vóór het verboden wordt!
Uw misdaad-recensent: B. te Blogspot.com

8 opmerkingen:

Unknown zei

Ik werk ook aan een nieuw boek: The Boekengek Mails! :-)

Anoniem zei

Hahahaha!!!!!

Anoniem zei

Je bent net op tijd met die boek. De familie wil het laten verbieden....

boekengek zei

<< ik ben niet voor niks onherkenbaar in beeld!

Unknown zei

Van Boekblad.nl, 5-5-2006:

De nabestaanden van Willem Endstra spannen een kort geding aan tegen uitgeverij Nieuw Amsterdam en twee journalisten van Het Parool. Zij willen hiermee afdwingen dat het boek De Endstra-tapes uit de handel wordt genomen.

Advocaat Hans Koets beroept zich namens de zonen van de geliquideerde vastgoedmagnaat op het auteursrecht. Dat recht is naar zijn mening in handen van de nabestaanden van Endstra. 'Publicatie van het verhaal dat Endstra heeft verteld, is een inbreuk op hun auteursrecht.' De uitgelekte gesprekken tussen Endstra en politie vormen het belangrijkste bewijsmateriaal in de strafzaak tegen Heineken-ontvoerder Willem Holleerder.

Het kort geding dient maandag voor de rechtbank in Amsterdam. Tot die tijd is het boek gewoon te koop, zegt uitgever Marie-Anne van Wijnen vandaag in de Volkskrant. 'Onze juristen zien dit met vertrouwen tegemoet.' Ze betwijfelt of de nabestaanden zich kunnen beroepen op hun auteursrecht. In Boekblad gaf de uitgever aan dat Nieuw Amsterdam pas tot publicatie was overgegaan na raadpleging van 'een hele batterij advocaten'. Niet alleen over het auteursrecht, maar ook over het risico van aanklachten wegens laster en smaad.

Zakenblad Quote, dat afgelopen dinsdag De Endstra-tapes op haar website publiceerde, is overigens niet gedagvaard door de erven Endstra. In de eerste veertig uur is de tekst al 40.000 keer gedownload van Quotenet. Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam was vandaag niemand bereikbaar voor commentaar.

Unknown zei

Het boek komt vandaag op plaats 1 binnen in de Top 60 bestverkochte boeken van de CPNB. Zelfs als het uit de handel wordt genomen, zal het dus niet echt superzeldzaam worden.

Unknown zei

En weer een stukje van Boekblad.nl (alleen toegankelijk voor abonnees, vandaar dat het ik helemaal kopier en plak):

Eén dag voor de uitspraak in het kort geding dat de Erven-Endstra hebben aangespannen tegen Nieuw Amsterdam Uitgevers, heeft het boek De Endstra-tapes de eerste plaats bereikt in de Bestseller 60.

Bij verschijning van het boek liet Het Parool-journalist Paul Vugts, die het boek samen met collega Bart Middelburg van een inleiding en commentaar voorzag, nog weten dat commercieel gewin niet de doelstelling was van de publicatie. Desondanks is het boek nu toch op de eerste plaats in de Bestseller 60 terug te vinden, met ongeveer twee keer zoveel verkochte exemplaren als de nummer twee op de lijst, Bereik je ideale gewicht van Sonja Bakker (De Zonnestraal).

Morgen doet de rechtbank uitspraak in het kort geding dat is aangespannen door de Erven-Endstra tegen de uitgeverij en de auteurs. De advocaat van de familie heeft ervoor gekozen om zich te beroepen op het auteursrecht, dat volgens advocaat en Boekblad-columnist Hans Bousie hoogstwaarschijnlijk bij de Erven-Endstra ligt. Andere juristen zijn echter van mening dat hij daarmee geen sterke zaak heeft. De teksten circuleren inmiddels op internet, onder meer op peer-to-peer-netwerken, en zullen daar nauwelijks meer weg te krijgen zijn.

Het magazine Quote, dat de oorspronkelijke verslagen van de achterbankgesprekken op zijn website www.quotenet.nl heeft geplaatst, is niet gedaagd in de rechtszaak. Wel heeft de advocaat van de familie het tijdschrift gesommeerd de teksten van het internet te verwijderen.

De uitspraak wordt verwacht op 11 mei 2006 rond 15.00 uur.

Unknown zei

En dan maken we het verhaal ook maar af:

Het boek De Endstra-tapes hoeft niet uit de handel te worden genomen. De rechtbank in Amsterdam heeft dat vanmiddag in een kort geding bepaald, dat door de familie Endstra was aangespannen. Dit bericht de NOS.

Volgens de rechtbank is er geen sprake van schending van het auteursrecht. De familie had dat aangevoerd. Gesprekken bij de politie vallen daar niet onder. Endstra wilde met het gesprek een einde maken aan afpersing, van een creatief doel was geen sprake.

De familie Endstra had ook gezegd dat het lekken van informatie afgelopen moet zijn. De rechtbank beaamt dat, maar dat is een taak van de autoriteiten.