zondag 25 november 2007

Snippers uit een verzameling

De voor dit weekend voorspelde superstorm is uitgebleven, maar niettemin kletterde de regen tegen de ruiten en bogen de boomtoppen onder een stevige wind. Een mooie gelegenheid om eens onder in die ene boekenkast te duiken, waar twee goed gevulde en reeds lang gesloten mappen mijn aandacht trekken.
De inhoud: enveloppen uit alle werelddelen en elke envelop bevat een kleine schat. Bij het doorkijken van deze enveloppen wordt ik verrast; van sommige stukken ben ik vergeten dat ik ze ooit heb aangeschaft, bij andere ben ik opnieuw getroffen door de schoonheid er van. Daarom -- want verzamelen doe je tenslotte niet om het onderin een kast te laten liggen -- vandaag een keuze uit het aangetroffene: snippers uit een Büchiaanse verzameling...

Napoleon
Deze ansichtkaart met het beroemde schilderij van Paul Delaroche van Napoleon in ballingschap op St. Helena is op 26 april 1914 vanuit Argentinië verstuurd door Félix Bunge aan zijn zoon Emilio die op de Boys Grammar School in Hitchin Herts (Engeland) zit. Het moet een rijke vent zijn geweest die zijn zoon naar een goede Engelse school kon sturen.


Vulkanen
Ik ben zoals bekend behoorlijk eilandengek en dus ben ik ook gek op vulkanen. De meeste eilanden in de oceanen zijn immers van vulkanische oorsprong. Zo ook Ascension, een stukje Engeland in de Atlantische Oceaan. Ik heb de Etna gezien, Stromboli en deze zomer de Vesuvius (Pompeï), de kans dat ik ooit op Ascension kom is nul komma nul - vandaar maar de postzegels.


Dodo
Setje postzegels uit Cuba, met op één daarvan de Dodo. Need I say more?

Goethe
Verschillende enveloppen bevatten Goetheana. Dit is een leuke. Een set met schaduwkaarten (ik weet de juiste Nederlandse term niet) met vrouwen uit het leven van Goethe. Charlotte von Stein, Friederike Brion, Hertogin Anna Amalia von Sachsen-Weimar enz. Deze set is gedrukt in 1983 in de voormalige DDR.


Het beroemdste schilderij van Goethe op een postzegelvelletje van São Tomé e Príncipe, een eilandstaatje voor de kust van equitoriaal Afrika. Vulkanisch natuurlijk.

Fiji
Gewoon een heel mooie postzegeluitgifte van de Fiji-eilanden. (Kwam een tweede envelop tegen met exact hetzelfde.)


Cocos (Keeling)
Een setje ansichtkaarten van de Cocos (Keeling) Islands, toegestuurd vanuit de USA. Niet makkelijk aan te komen. Het ultieme eilandgevoel, de plek waar Boudewijn Büch helemaal gek van werd en vele bladzijden over heeft geschreven in zijn eilandenboeken.

Kinderdromen
Toen de ipod nano nog niet bestond, computers alleen nog cijfers konden laten zien, Elvis nog leefde en ik nog niet geboren was, was er de Viewmaster. Uitgevonden in 1938 beleefde het zijn hoogtepunt in de jaren 40 en 50. Ik heb er nooit een gehad toen ik een jongen was - stikjaloers op vriendjes die er wel een hadden. Nu heb ik er wel een, en deze serie Paleontologie bevat 21 prachtige stereo-foto's, onder andere van de Coelacanth.


Met een paar bijzondere eerstedag-enveloppen, achtereenvolgens uit Griekenland met Lord Byron, uit St. Helena met --hoe kan het anders-- Napoleon en uit de franse archipel Kerguelen met de 200ste herdenking (1977) van Cook's passage, besluit ik deze heerlijke zondagmiddag.

zaterdag 10 november 2007

Leesreclame

In het jaar 2007 niet meer echt voorstelbaar: reclame voor lezen in het algemeen. Deze advertentie stond in op 8 maart 1968 in de Zwolsche Courant.


De tekst luidt:
Lezen is zo fantastisch.
Want schrijvers halen andere dingen in hun hoofd dan u en wij. Hun fantasie vuurt raketten af naar Venus en verder. Hun boeken brengen u visioenen van de science-fiction. Opstandige computers. Ontmoetingen met De Grote Onbekende. Tijdmachines. Ideeën. Avonturen...
Dat maakt lezen zo fantastisch. En uw boekhandelaar woont om de hoek. En wie leest, ziet nu eenmaal méér.
Waarom doet u het niet vaker?
Wat een prachtige tekst! Bedenk hierbij dat in de tijd dat dit geschreven is, technologische ontwikkelingen als atoomsplitsing, computers en ruimtevaart dé gesprekken van de dag waren. Naast de provo's & opstandige jeugd.
Onderaan de advertentie staan de namen en adressen van 6 boekhandels in Zwolle. Daarvan zijn er 39 jaar later nog maar 2 over. "Uw boekhandelaar om de hoek" is vandaag de boekhandel op Internet. Verlies van Romantiek? Of toch Vooruitgang?

dinsdag 6 november 2007

Enveloppen

Wie regelmatig in verre landen koopt, krijgt menigmaal de fraaiste enveloppen toegestuurd.
Zo ontving ik precies op mijn verjaardag in september deze mooie uit Australië, bevattende 3 eerstedag enveloppen met vuurtorens (óók zo'n verzamelthema waar ik belangstelling voor heb maar me vanwege het gebrek aan geld voorlopig maar niet helemáál op wil storten).



En twee weken geleden viel één van de werkelijk prachtigste enveloppen die ik ooit ontving in de metalen brievenbus te Zwolle, niks bijzonders de inhoud, gewoon -- nou ja gewoon... -- een nieuwe aflevering van het tijdschrift van de St. Helena, Ascension & Tristan da Cunha Philatelic Society, een selecte, wereldwijd verspreid wonende, groep postzegelfanaten van genoemde eilanden. Aangezien postzegels in de regel hun waarde niet verliezen kun je ze zelfs tientallen jaren na uitgifte nog gebruiken. Op deze envelop zitten fraaie postzegels van de VS uit de jaren zestig!! En het wordt gewoon geaccepteerd door de posterijen en per luchtpost verzonden naar Nederland.


En soms kunnen saaie enveloppen uit onmogelijke locaties toch de prachtigste dingen bevatten. Neem nu deze envelop:


De envelop is begin augustus op de post gedaan op Pitcairn Island, het eiland, je weet wel, van de Muiterij op de Bounty. Pitcairn Island heeft 40 inwoners, geen luchthaven, en is voor de post, ingeblikt voedsel en de nieuwste (porno)video's afhankelijk van passerende schepen.
Na twee maanden kwam het in Zwolle aan. Het haar van de postbode was nog een beetje nat! Maar in deze simpele envelop zat wel een uniek dingetje, een boekje dat een van de eilanders geschreven heeft voor de zeldzaam passerende schepen om ze wegwijs te maken op het eiland.


Het boekje, gekopieerd op een niet al te moderne kleurenkopieermachine, heeft een uitgebreide opdracht op bladzijde twee, door Tim Christian, directe afstammeling van Fletcher Christian, de aanvoerder van de Muiterij.
Op 28 april 1789 kwam Fletcher Christian, de aanvoerder van de muiterij, samen met een aantal van zijn volgelingen de hut van de kapitein binnen. Kapitein Bligh werd in zijn nachtkledij het dek opgejaagd en na een woordenwisseling gedwongen in een sloep te stappen. Achttien bemanningsleden zijn met hem mee gegaan in de roeiboot...
Afijn, het verhaal is alom bekend.
Met de opdracht van Tom Fletcher, de achter-achter-achter kleinzoon van, sluit ik deze kleine enveloppen-parade af.


Intussen mag duidelijk zijn dat inhoud en verpakking soms maar weinig met elkaar te maken hebben. Maar elke keer dat de brievenbus in Zwollywood kleppert, storm ik de trap af. En dan ben ik soms even van de wereld.