zaterdag 31 maart 2007

dinsdag 13 maart 2007

Een loden last - De Atlas van de VOC

De verschijning vorig najaar van de Grote Atlas van de Verenigde Oostindische Compagnie. Deel 1: Atlas Isaac de Graaf/Atlas Amsterdam, ging niet onopgemerkt in de media voorbij.
Het ging namelijk om een zeer ambitieus project: de heruitgave van alle kaarten (inbegrepen schetsen van nederzettingen etcetra) die in opdracht van de VOC werden vervaardigd. Een twee pagina's tellend artikel in De Volkskrant van 17 november 2006 had me lekker warm gemaakt. De NRC van 9 december deed het nog eens dunnetjes over. De atlas heeft een zeer groot formaat, hij meet namelijk 58 x 41 cm en weegt 10,5 kilo. In totaal zullen er 7 delen verschijnen, het laatste is gepland voor 2010.
Ik was, als atlassengek, meteen hevig geïnteresseerd, maar gezien de prijs van het boekwerk (tot 31/12/06 € 295, daarna € 350) wilde ik het niet ongezien kopen. Even een boekhandel binnenlopen om de Atlas in te zien, zat er niet in, boekhandels hebben van dergelijke werken meestal geen stapeltje liggen...
Kortom, ik borg de krantenknipsels op en vergat het.

Tot ik op 28 februari bij boekhandel Waanders in Zwolle een exemplaar in de kast achter de servicebalie zag staan. Ik vroeg om het in te kijken en mijn adem stokte. Zo mooi! Er zijn natuurlijk wel meer kaartenverzamelingen op dit gebied, maar dit is een wetenschappelijke uitgave en men heeft -- heel belangrijk-- alle teksten in de kaarten zowel in leesbare drukletters er bij opgenomen, als ook de moderne equivalenten daarvan. Op die manier is het nu mogelijk om deze oude kaarten naast huidige kaarten te leggen (of Google Earth). Want wat moet je met de aanduiding ulloewattive op een kaart als je niet weet dat het gaat om het eiland Eluvativu en dat dit ligt op 9.42 Noorderbreedte en 79.48 Oosterlengte? (Dat is voor de noordkust van Sri Lanka.)
Thuis gekomen keek ik op de (overigens beroerde) website van de uitgever en zag dat de hele oplage van de atlas, die 1600 genummerde exemplaren omvat, eind december was uitverkocht. En een herdruk komt er niet. Ineens was mijn beslissing genomen: ik belde de boekhandel en reserveerde het boek. Op 4 maart ben ik het gaan halen. Het sjouwen van tienenhalve kilo over een afstand van 500 meter naar de auto heb ik nog twee dagen lang in mijn schouders gevoeld. Maar daarover moet je natuurlijk niet zeuren. Je bent (boeken)gek of niet, toch?


zondag 11 maart 2007

Literaire juweeltjes

Sinds een jaar of twee kun je bij Bruna-filialen elke maand een speciaal uitgegeven boek kopen voor maar 1 Euro. Het gaat om van een hardcover voorziene gelijmde boekjes van ongeveer een kwart A4 formaat met een aantrekkelijke vormgeving en een omvang van ca. 40-60 pagina's. Ik ben verrast door zowel de vormgeving, het feit dat Bruna dit al een paar jaar volhoudt, als ook door -- soms -- de literaire kwaliteit van de titels.
Ik heb een foto gemaakt van de boekjes die ik inmiddels heb, en op twee na heb ik ze inmiddels allemaal gelezen. Wat niet zo'n kunst is, want tijdens een gemiddelde busrit lees je een half of heel boekje.

Verrast:
  • door Cees Nooteboom: mooie verhalen;
  • door Heblust van Giphart, een bijzonder geil boekje;
  • door Brusselmans, erg leuk om te lezen, apart zogezegd, maar ik heb er een goed gevoel bij;
  • en Geert Mak: een bijzonder verhaal, aanrader!
  • maar Tessa de Loo's Het Mirakel leest weliswaar als een trein, alleen verpest ze het verhaal compleet in de allerlaatste zin van het boek. Zonde. Maar dat weet ik dan ook weer: dat ik geen boeken van Tessa de Loo moet kopen.
Ken je deze serie nog niet? Eén van de boekjes in bovenstaande foto is dubbel. Als je interesse hebt -- en het boekje in kwestie nog niet zelf bezit -- stuur ik je het voor niks toe. Gewoon even mailen naar boekengek at persis punt nl.
En voortaan elke maand bij een Bruna binnen stappen!

woensdag 7 maart 2007

LibraryThing: een heerlijke nieuwe verslaving

Wat ik nu toch ontdekt heb: een website waar gebruikers van over de hele wereld hun bibliotheek(je) online hebben gezet.
Het heet LibraryThing en sinds ik het ontdekte op 1 maart ben ik er helemaal verslaafd aan. Elke minuut vrije tijd, ehm, als ik dus écht niets anders te doen heb dat dringerder is, zit ik er op en voer ik in, kijk en verwonder.

Wat is het?
Een heel grote database met nu meer dan 11 miljoen boeken, bijeengebracht door 158.000 bibliotheek-bezitters.

Hoe werkt het?
Je voert boeken in door een stuk van de titel in te voeren of een ISBN. LibraryThing zoekt vervolgens de boekgegevens voor je op in online bibliotheken of op Amazon, inclusief een scan van het boekomslag en zet alles keurig voor je geordend op jou biep-pagina.

Wat is de lol er van?
Behalve dat je beschikt over een fraaie online-bibliotheek? Alles is aan elkaar gekoppeld. Van elk boek kun je zien hoeveel mensen er nog meer zijn die dat boek in hun bibliotheek hebben. Welke waardering ze er aan geven. Welke andere boeken ze hebben. Door ieder boek van een tag (trefwoord) te voorzien, kun je zoeken op soortgelijke boeken. LybraryThing biedt sowieso allerlei handige dingen om boeken voor je te vinden die leuk zijn omdat jij je eigen boeken leuk vind. En statistieken.
Er is zoveel mogelijk en zoveel te ontdekken dat alleen zelf uitproberen werkt. Je kunt helemaal gratis en zonder ingewikkelde registratie aan de slag. Ik was zelf na het invoeren van al een paar boeken verslaafd.

Gekke dingen
Als je hierboven kijkt, zie je een grijs blokje met een invoerveld. Daarmee kun je in mijn bibliotheek zoeken. Je kunt iets soortgelijks zelf laten maken voor je eigen website of blog. Kost niks en is in een handomdraai gebeurd. Tip: gebruik Engels in bovenstaand invoerveld, aangezien ik mijn biep in het Engels heb ingericht.

Om de ruim 400 boeken te zien die ik tot nu toe heb ingevoerd kun je hier klikken:
http://www.librarything.com/catalog/islandbooks

Ik ben benieuwd of ik binnenkort meer Nederlandse gebrukers zal zien -- er zijn er nu nog maar 102. (menu: Search > Site Search > Search User Locations = Netherlands).

Veel plezier en laat weten wat je er van vindt!

zaterdag 3 maart 2007

Een Büch-Kabinet

In het huis van Boudewijn Büch stond een aantal zeer fraaie kabinetten, antieke meubels met glazen deurtjes waarin allerlei memorabilia ten toon waren gesteld. Op de veiling bij Sotheby's in Amsterdam 2004 gingen ze allemaal aan mijn neus voorbij. De prijzen vlogen namelijk de pan uit. Eén van deze kasten ging aan het einde van de veiling naar een welbekend antiquariaat in Den Haag. Tot mijn spijt -- ik had mijn budget al gespendeerd aan andere Büchiana.

Onlangs, in Büchmania Magazine, dook deze kast weer op, en: hij was te koop. Ik heb er een paar maanden over gedaan om er over na te denken. Of ik 'm wou of niet. (Nou ja, ik wou hem meteen, iedereen die me kent weet hoe begerig ik ben.) Toch die twijfel. 't Kost wel een boel geld. Kun je ook lekker van op vakantie. Of 150 boeken kopen, iets dergelijks. Vandaag ben ik afgereisd naar Den Haag. Even kijken.

Het resultaat laat zich raden: ik heb de kast gekocht. Over 2 weken wordt hij hier thuis bezorgd. Er is geen plek voor, alle wanden zijn bedekt met boekenkasten en de overloop bij de badkamer, waarvoor ie wel geschikt leek, blijkt toch te klein te zijn. Ik denk dat ik hem dan maar in de woonkamer zet, al zal dat door de vrouw des huizes misschien niet in dank worden afgenomen.

Kortom: het wordt echt tijd om te verhuizen!

donderdag 1 maart 2007

Boekengek punt nl

OK, ik weet het: weinig bijdragen hier de laatste tijd. Maar ik heb niet helemáál stil gezeten. Ik vond dat het tijd werd voor een eigen website (een eigen domein zelfs) omdat ik in deze weblog niet alles kwijt kan, wat ik wel zou willen. Daarom is er nu: www.boekengek.nl. Een pre-release van deze site kun je vanaf vandaag bekijken.


Er is veel dat nog ingevuld en vertimmerd moet worden. Voor alle op- en aanmerkingen houd ik me ten zeerste aanbevolen. Vooral over de lettergrootte: ik maak gebruik van een prehistorisch website programma (PageMill 3.0) en daarin kun je niet alles regelen: is de tekst nu te groot, of te klein? Staat het allemaal een beetje in verhouding? Ik ben benieuwd...